Du forbinder ikke Valenzuela umiddelbart med dress, slips og store penger når du møter han ved Barranco Oscuro-anlegget. Det ligger rett overfor fjellandsbyen Cádiar, ved foten av Sierra Nevada og fastlands-Spanias høyeste fjell Mulhacien. Store arbeidsnever hilser deg hjertelig velkommen, i et skjegget og rundt ansikt lyser to knallmørke, men vennlige øyne og når han kommer skikkelig i gang snakker Manuel både på innpust og utpust. Det hjelper ikke at vinjournalisten fra Norge prøver å forklare at han må snakke langsomt spansk om han vil bli forstått. Engasjement er vanskelig å stagge...

Manuel Valenzuela er en av disse personene som en dag plutselig snudde opp ned på hele sin tilværelse. Det var i 1981 han hadde fått nok. Han jobbet da i firmaet til Barcelona FC-presidenten og vanket i de høye sfærer. Penger var ikke noe problem. Likevel følte han at noe manglet, at han hadde noe urealisert i seg. En kontakt med en tysk kvinne som også hadde de samme ideer førte han tilbake til barndomstraktene, til et karrig fjellområde sør for Granada. Sammen startet de vinproduksjon. I dag driver de imidlertid hver for seg. Manuel Valenzuela er den med størst suksess. Hans Barranco Oscuro-viner regnes blant verdens beste naturviner. Selv sammenligner han seg med franske Jean-Pierre Raveneau.

Det er mye spesielt med Valenzuela og vinfirmaet hans. Ikke minst vinmarkenes beliggenhet. En av dem, Pago Cerro Las Menjas, befinner seg hele 1368 meter over havet og regnes som en av de høyestliggende i hele Europa. Manuel lager en egen vin med druer fra denne, naturligvis kalt bare «1368». Når du står i vinmarken ser du havet ved Motril-kysten mot sør og tindene på Mulhacien i nord. Området heter Sierra de la Contraviesa-Alpujarra.

–Det er her hav og fjell møtes. Her står luften stille. Klimaet skaper en helt spesiell situasjon for vinstokkene. Bedre enn dette kan det ikke bli, mener Manuel Valenzuela.

Selv kommer han fra landsbyen Marchal ikke langt unna, men noe nærmere Granada. Vinene han lager presenteres under tittelen Vinos de Altura (vin fra høyden). Driften er økologisk og all vin lager seg selv, basert på druenes egen naturgjær. Selv cava lages som naturvin. Den er til alt overmål produsert på druen vigiriega som er en lokal, nærmest utryddet druetype. Totalt har Barranco Oscuro 14-15 forskjellige viner i porteføljen. Normal produksjon er 2-3000 flasker av hver. Det lave volumet skyldes at Manuel Valenzuela ikke vil blande druer fra forskjellige vinmarker.

Total kapasitet ved vinhuset i dag er 100 000 liter. Eiendommen er på totalt 100 hektar, men bare 12,5 er beplantet med druestokker. Og Valenzuela prøver ut det meste av druer: sauvignon blanc, vermentino, riesling, viognier, moscato og albariño blant de hvite druetypene, garnacha, syrah, merlot, tempranillo, pinot noir, cabernet sauvignon og cabernet franc blant de røde. Han lager endatil en søt sherrytype dessertvin på druen pedro ximenez, uten å tilsette alkohol.

-Den blir sterk nok, helt naturlig, gliser Manuel Valenzuela. Naturligvis!

Gode venner: Manuel Valenzuela med hunden Bob Esponja som gjerne jaktet på furukongler. Hunderasen er spanske Perro de Aguas Espanol. Dessverre forsvant Bob nylig, muligens er han som en annen hund Valenzuela hadde, blitt tatt av villsvin som holder til rundt vinmarkene.
Vinum Excelsus står det ved inngangen til Barranco Oscuro-kjelleren. Det betyr viner fra høytliggende vinmarker.
Naturen er i sentrum hos Barranco Oscuro. Her en «drueklase» laget av runde steiner funnet i vinmarkene.