Vokser seg stadig større

Advokaten Marica Bonomo valgte bort jussen til fordel for vin. Slik blir det gjerne når man er født inn i en familie hvor lidenskapen til druer og vin går foran alt.

Saken oppdateres.

De siste ukene har vært hektiske for Marica Bonomo og de andre i Bonomo-familien. Det er tid for innhøsting av årets druer, og da går det gjerne døgnet rundt. Marica er andre generasjon i vinhuset Monte del Frà, et fremadstormende familiefirma som vokser i både størrelse og anerkjennelse fra år til år. Nylig kjøpte man Tenuta Lena di Mezzo, og ble med det eier av nye attraktive vinmarker. For det er dette det ofte handler om: Å ha de beste vinmarkene på de riktige stedene. Totalt omfatter Monte del Frà nå syv forskjellige eiendommer med tilsammen over 100 hektar med vinmarker flere steder i Veneto. Det gir mulighet for å lage mange forskjellige typer vin.

Til Norge. Hovedkvarteret for familien Bonomo er i nærheten av landsbyen Custoza, midt i et av Italias mest populære hvitvinsområder. Men Bonomo er også gode på røde viner, og lager bl.a. Valpolicella-viner som etterhvert har fått mange internasjonale utmerkelser. Nå er disse vinene også kommet på markedet i Norge.

Marica ble altså født inn i en vinfamilie. Det er det mange italienske jenter som blir, og stadig flere av dem velger etterhvert også å gå aktivt inn i familiegeskjeften. Det er dessuten en klar tendens til at et økende antall jenter velger å ta ønologutdannelse (bli vinskapere), andre igjen vil heller hjelpe til med administrasjon og PR. I Maricas tilfelle syntes faren det var greit at hun studerte jus, så lenge hun kom tilbake i firmaet når hun var ferdigutdannet. Og der er hun nå.

Munkekloster. Det var brødrene Eligio og Claudio Bonomo som startet familiefirmaet Monte del Frà, for 48 år siden. Eiendommen, som er deres hovedkvarter, og som også er pusset opp og bygd om til å huse en flott gjesteavdeling der besøkende har mulighet til å ta inn, kan datere sin historie tilbake til 1492. Så om Bonomo-familien er «ung» i vinsammenheng, har de tradisjoner og historie å føre videre. De første som bodde på Monte del Frà-eiendommen var munker tilhørende ordenen Santa Maria della Scala. De leide ut de omkringliggende markene til lokale familier som hvert år på St. Michaels dag (29.9) betalte for leien gjennom å bringe to kurver med blå druer og seks kasser med forskjellige grønnsaker til klosteret. Den tiden er definitivt over.

Veneto-regionen er vidstrakt og med variert klima og jordsmonn. Monte del Frà ligger midt mellom Verona og Gardasjøen, og med vinmarker/anlegg spredt utover hele regionen kan de lage vin fra forskjellige DOC-områder. Så langt er familien tilstede og representert med viner fra de mest kjente; Bianco de Custoza, Soave, Garda, Bardolino og Valpolicella. Dessuten lages det en Monte Fitti IGT-vin på 100 prosent Corvina-druer, og en Mascarpine Rosso Veronese IGT på Cabernet Sauvignon og Merlot.

 
På forsiden nå