Smykket Cecilia Beretta

Pasqua er ett av Italias største familiefirma innen vin. Smykket i Pasqua-skrinet er vinhuset Cecilia Beretta i Veneto-regionen.

Saken oppdateres.

Mer enn 18 millioner flasker produserer Pasqua-konsernet årlig. Det innebærer veldig mye masseprodusert, kommersiell vin, men også noen godbiter fra helt spesielle vinhus.

Cecilia Beretta er et slikt vinhus. Eiendommen ble kjøpt av Pasqua-familien allerede i 1940, og med på kjøpet fulgte noen av de beste vinmarkene som finnes i Valpolicella, Veneto og Soave-sonene. Siden 1980 har man drevet eiendommen som et forsøkssenter.

Pasqua har i alle år rendyrket Cecilia Beretta som sitt lille vinsmykke, og produserer under Beretta-navnet flere ypperlige enkeltvinmarksviner. Totalt omfatter Cecila Beretta-eiendommen 54 hektar med vinmarker.

Pasqua-familien startet med vin i 1925, da søsknene Natale, Nicola, Riccardo og Umberto i Verona begynte å kjøpe druer og ferdiggjæret druemost fra Sør-Italia. Det fikk man i store mengder, av brukbar kvalitet og til en rimelig penge på den tiden. Etter hvert valgte man å konsentrere seg om regionens egne druer, og da andre generasjon kom inn i firmaet gjennom brødrene Carlo, Giorgio og Umberto Pasqua, avviklet man negociant-virksomheten til fordel for egen produksjon med druer fra egne vinmarker. Over tid ble innkjøp av druer og vin fra sør droppet helt. De tre brødrene er fortsatt sterkt engasjert i familiebedriften, men nå er også tredje generasjon på full fart inn i virksomheten.

Ved Cecilia Beretta dreier det seg først og fremst om viner som strutter av kompleksitet, eleganse og frukt. Amarone-vinen er kanskje juvelen i smykkeskrinet, men mange vil finne glede både i vinhusets Ripasso og Appassimento (en slags Amarone light). Ripasso-metoden innebærer at Valpolicella-viner av svært god kvalitet får gjære på bunnfallet av Amarone-fat. Appassimento-metoden betyr at vinen er laget på druer som er tørket i ca. en måned, altså en tredjedel av den tiden i tørkeprosessen som Amarone-druer får.

Fire Cecilia Beretta-viner dukket plutselig opp i prislisten i september. De har allerede fått bein å gå på, for ryktet om deres fortreffelighet har nok spredt seg raskt. Men fortsatt melder importøren om noen flasker igjen på lager, så godbitene kan skaffes.

Det betyr en deilig, myk Ripasso med bittersøte aromaer fra kirsebær, koblet med urter/krydder og mandler. Druene er Corvina, Rondinella og Corvione.

Cecilia Beretta Picaie har drueblandingen Corvina, Merlot og Cabernet, og er røffere, mer kompleks og mer krevende. Jeg synes den er flott.

Det samme er Terre di Cariano Amarone på Corvina, Rondinella, Corvinone og Croatina.

For ikke på snakke om Cecilia Beretta Case Vecie Recioto di Soave. Deiligere søt, alkoholsterk dessertvin er det vanskelig å finne!

På forsiden nå