En spansk institusjon

De sorte reklameoksene du ser på høydedragene langs spanske veier er Osborne. Men Osborne er også sherry, brandy, vin og skinke. Osborne er Spania.

Saken oppdateres.

Få kan fremvise et sterkere merkenavn enn Osborne. Det er nok å tenke på oksen, så smatter tankene raskt på en tørr sherry, en fatlagret brandy, en leskende vin fra Castilla, en vellagret rødvin fra Montecillo i Rioja eller tilsvarende fra Aalto i Ribera del Duero. Plusser vi på med portvin fra Vila Nova de Gaia i Portugal, Cinco Jotas-skinke fra Sanchez Romero eller mineralvann fra Solar de Cabras, så har vi nevnt det meste som kan knyttes til Osborne-navnet. De dreier seg om rent nyteri.

Det startet i Cadiz, dit engelskmannen Thomas Osborne Mann i 1772 kom fra Exeter i Devon for å jobbe i vinbransjen hos Lonergan &White. Men det var i sherrybyen El Puerto de Santa Maria at Thomas etablerte seg da han traff Aurora Böhl de Faber, datter av sjefen i Duff Gordon. Det ble kjærlighet, det ble giftermål, det ble fem barn og det ble eget vinfirma.

Da Thomas Osborne Mann døde, gikk firmaet over til sønnene Tomás og Juan Nicolas, selv om onkelen Francisco Morgan måtte drive det inntil guttene ble gamle nok. Juan Nicolas gjorde karriere i utlandet, og ble i 1869 tildelt grevetittelen Conde de Osborne. I dag har han en egen brandy tappet på flaskekaraffel designet av Salvador Dalí, oppkalt etter seg.

Det store gjennombruddet for Osborne kom imidlertid først i årene 1935 -1972 under Ignacio Osborne Vazquez som introduserte flere nye brandymerker, bl.a. storselgeren Veterano. Samtidig kom også Osborne-oksen (skapt av den lokale kunstneren Manuel Prieto i 1956) opp langs de spanske landeveier. I dag er den etter en folkeaksjon i 1992 «fredet», som det eneste det spanske vegvesenet godtar av reklameplakater langs veiene. Fortsatt står det 96 okser igjen i Spania, 46 i Mexico og tre i Tyskland (!).

-Nå er det faktisk noen provinser som spør etter den, så det er ikke umulig at vi «setter ut flere», opplyser José Gómez Ariza hos Osborne.

De siste 35 årene har Grupo Osborne ekspandert fra sherry, portvin og brandy til å involvere seg i flere vinregioner samt også i andre bransjer. Det nærmere 100 år gamle kvalitetshuset Montecillo i Rioja ble innlemmet i 1973, i 1975 kjøpte Osborne anisette-produsenten Anís del Mono ved Barcelona, i 1983 skinkefirmaet Sanchez Romate Carvajal Jabugo, i 1987 destillasjonsfirmaet Sociedad Soriaz Torres y Cia i Tomelloso. Etter 1999 har Osborne dessuten startet restaurantkjeden Restaudora de Mesones, kjøpt seg inn i Bodegas Aalto i Ribera del Duero og etablert et eget kjempeanlegg i Toledo for produksjon av Solaz-vinene. Dessuten har man gått inn i kildevannmarkedet (Solar de Cabras) og lansert energidrikk (ToroXL).

Men fortsatt er det i El Puerto de Santa Maria at Osborne-sjelen er sterkest. Her bor også de fleste av de rundt 200 etterkommerne som nå i syvende generasjon etter Thomas Osborne Mann eier firmaet. Bare tre av dem jobber aktivt i Grupo Osborne, men to nye er på vei inn.

Over flere kvartaler med hvite og gule bygninger i El Puerto finner vi Osborne-bygninger med tilhørende lagringskjellere. Dit kommer turister i hopetall for å la seg lede rundt, få en smak av produktene og handle i butikken. Osborne er en institusjon blant spanjolene.

 
 
På forsiden nå