De møttes på en firmafest, fant tonen og oppdaget at de hadde en felles drøm. Noen år senere hadde de solgt sine eiendeler i Norge og i mars 2002 flyttet de til Piemonte i Italia hvor de begynte å lage sin egen vin. Eiendommen døpte de Tenuta Il Sogno (sogno=drøm).

–Vi var begge mer enn normalt interessert i vin, og vi hadde også et felles ønske om å gjøre noe annet med livet vårt enn bare å sitte på et kontor i Oslo og fortsette A4-tilværelsen. Vi ser jo i dag at det vi gjorde var ganske tøft, men det handlet om å gripe tak i drømmen og gjøre noe med den, sier Eli Anne Langen og Frode Refstad.

Balanse etter fem år

I starten var de enige om å gi seg selv fem år for å se om de kunne få balanse i regnskapet.

–Det klarte vi. Nå går vi til og med litt pluss. Men det er ikke business det vi driver, dette er mer en livsstil. Pensjonen vår ligger i verdien på eiendommen.

Da planene om å realisere vindrømmen dukket opp, var det Frankrike som var mest aktuelt. Men etter en befaringsreise fant de ut at den franske mentaliteten ikke var helt i tråd med det de selv sto for. Også Sør-Afrika var en stund inne i bildet. Eli Anne og Frode hadde til og med sett seg ut en flott vingård der, men til syvende og sist valgte de den bort, mest på grunn av sikkerhetsaspektet.

–Vi kunne nok fått mer for pengene våre i Sør-Afrika. Men det var andre ting vi også måtte ta med i helhetsvurderingen. Så da havnet vi her i San Marzano Oliveto i Asti-provinsen.

Lager 12 000 flasker

Tenuta Il Sogno er et lite vinfirma. Rundt bolighuset og det lille vinanlegget har vinbonden Frode og vinbaronessen Eli Anne kun 2,5 hektar med vinmarker. Årlig produksjon er på 12000 flasker,

hvorav det aller meste selges i Norge. Maksimal kapasitet er 15000 flasker.

–Vi kjøpte litt druer i 2005, men har sluttet med det, for vi ønsker å ha full kontroll på det vi driver med selv. Blant annet fordi vi vil være økologiske i tilnærmingen. Vi tenker noe biodynamisk også, men er ikke helt ekstreme i så måte. Men vi lager våre egne «sprøytemidler», blant annet av brennesle. Vi ser at vinmarkene er blitt friskere og sunnere etter at vi begynte med det, at plantene tåler mer enn før. For to år siden startet vi også å eksperimentere med naturvin. I utgangspunktet er det for eget bruk, men noen restauranter i Oslo er interessert i den, så vi får se...

Eldste del av boligen på eiendommen til det norske paret er fra ca 1780. Vinmarken som gir druer til den anerkjente Bricco Soria-vinen deres har vinstokker som ble plantet alt i 1928. De gamle plantene gir kraftige, dype viner. På nabogårdene rundt dem i dalen de bor i dyrkes det mye epler.

–Vi trodde vi kunne mye da vi kom hit, men det var egenlig kun teoretisk kunnskap om vin. Om bondeyrket visste vi ingen ting. Bøndene rundt her tok oss heldigvis under vingene sine. Nye venner og gode naboer har gitt oss uvurderlig hjelp. Også kjente produsenter som Vajra og Malvira har vært rause med råd når vi har lurt på noe. Det er aldri nei å få. Selv tok jeg et raskt kurs i ønologi i 2007, etter det har jeg forsøkt å gjøre det meste selv, sier Frode.

Eiendomsmegler på si'

Med så liten eiendom som det Tenuta il Sogno er, klarer de seg uten andre ansatte. Men det er hektiske dager. Fra april til oktober er det fullt fokus på vinmarkene og vinproduksjonen. Dessuten må man ut og selge vinen også, så noen markedsføringsturer til Norge blir det i løpet av året. Bare én uke i juli unner Frode og Eli Anne seg helt fri hvert år. Da drar de til Norge for å gå i fjellet.

Eli Anne Langen har ordnet seg godkjennelse som eiendomsmegler i Italia og kan spe på inntekten litt ved å formidle salg av hus og eiendommer. Det er mange, også nordmenn, som har en lignende drøm og som har lyst til å gjøre som Frode og Eli Anne. De to har ytt assistanse til et annet norsk par som også har investert i egen vingård i samme område.

–Ble drømmen slik dere hadde forestilt dere?

–He, he. Realitetene treffer deg ganske raskt. Vi må være så ærlige å innrømme at det var tungt de første årene. Langt tøffere enn vi trodde, med mye hardt

arbeid og lav inntekt. Men vi har aldri angret på at vi tok steget, selv om det har vært utrolig tøffe tider.

–Er dere blitt lykkeligere som mennesker?

–Vi er i hvert fall veldig tilfreds med at vi gjennomførte det vi drømte om. Selv føler jeg meg også fysisk mye sterkere. Vi har mindre kroner i kassa, men vi lever et godt liv, synes vi. Å arbeide på vinmarkene, høste inn og lage vin er blitt en livstil. Det er lenge siden 25. mars 2002 da vi kom hit, men årene har gått fort. Jeg ser det når jeg kommer hjem og møter venner i Norge at tiden ikke har stått stille, svarer Frode V. Refstad.

«Vinbonden» Frode V. Refstad på drømmestedet i Italia, Tenuta il Sogno. Bolighuset fra 1780 har gjennomgått en skikkelig rehabilitering, og inneholder foruten boligen til Frode og Eli-Anne også leiligheter som de leier ut til nordmenn som kommer på besøk. Vingårdsturisme gir en fin ekstrainntekt for paret.
Eli-Anne Langen fra Røros stortrives når hun får jobbe med druer. Selv kaller hun seg for moro skyld for «vinbaronessen». Men drømmen om egen vingård har vist seg å by på tøffere utfordringer og mer hardt arbeid enn forventet.