Dirks Duoro-entusiaster

Entusiasme, kreativitet og stort tempo preger Douro-fantasten Dirk Niepoort. Men her er de to unge vinskaperne som setter Dirks ideer om hvordan lage god vin, ut i livet.

Saken oppdateres.

Portugiseren Luis Seabra og australieren Nick de la Force er ansvarlig for henholdsvis svakvin og portvin i familiefirmaet Niepoort. De må finne seg i å leve i skyggen av firmaets karismatiske sjef, Eduard Dirk Niepoort, men har likevel stor innflytelse på hvordan vinene fra Niepoort kommer til å smake. Scabra er ansvarlig for rødvinene som lages ved eiendommen Quinta de Nápoles, mens de la Force konsentrerer seg om portvinene fra Niepoorts øvrige anlegg i Douro-dalen.

Femte generasjon. Som femte generasjon i familiefirmaet Niepoort har 42 år gamle Dirk tatt familiefirmaet flere nivå opp i anerkjennelse, fra det å være spesialist på gode portviner til å bli i verdensklasse både når det gjelder portvin og «vanlig» rødvin. Han kom inn i Niepoort-firmaet som 23-åring i 1987, fikk jobbe sammen med både bestefar Eduard, onkelen Eduard Rudolph og faren Rolf før han i 2005 overtok hovedansvaret for vinhuset. Da var det 165 år siden den første Niepoort, hollandske Franciscus Marius van der Niepoort, introduserte familiens første vin, som vinhandler i Porto.

Quinta de Nápoles er helt og holdent Dirk Niepoorts verk. Eiendommen var nemlig den første han kjøpte i 1987, da han gikk i gang med oppkjøp av både enkelteiendommer og vinmarker. Frem til da hadde familien, som de fleste i Douro-dalen, kjøpt det meste av druer til sine portviner. Vinhusets første røde vin, Redoma, ble introdusert med 1991-årgangen. Senere er det kommet til en rekke andre svakviner, deriblant også en rosé. På 15 år har Niepoort rast fra 0 til 100, for mange hevder at rødvinene han lager er i verdenstoppen.

Entusiastisk. Nápoles-eiendommen er på 50 hektar, hvor 35 hektar er beplantet med vinstokker. De nærmest klorer seg fast oppover noen av de bratteste åssidene jeg har sett i noe vindistrikt. Det meste av kapasitet ved anlegget er sprengt, lagringen på eikefat gjøres i et gammelt hus øverst oppe i åsen. Bare det å frakte vinen og fatene opp og ned dit er en kjempeprestasjon. Men Luis Seabra fortviler ikke, for han vet han har en av de mest spennende jobbene i vinens verden, som en slags høyre hånd til Dirk Niepoort. Læremesterens entusiasme har også smittet over på Luis, noe som blir mer og mer tydelig etter hvert som han guider rundt. Når han serverer en fatprøve av en ny, egenartet vin bobler det riktig over. Rå-stoffet kommer fra en vinmark med mer enn 30 forskjellige druer, og druemosten lå hele to måneder sammen med drueskallet. Ikke noe problem med å få mørk nok farge på den vinen!

Selv om de jobber med to forskjellige vintyper, samarbeider Luis Seabra og Nick de la Force tett. Og det hender at de «stjeler» druer fra hverandre.

–Gode druer for portvin, trenger ikke nødvendigvis være gode druer for vanlig rødvin, og omvendt. Men enkelte år hender det at den ene av oss har druer som den andre også gjerne vil ha. Vi tenker ofte likt, derfor kan vi samarbeide, sier Luis.

De to ser klare fordeler ved å ha to adskilte anlegg, selv om det naturligvis blir mer kostbart med dobbelt opp av utstyr. Men det gir mer fokus på hver enkelt vin. Og det er ledetråden for alle i Niepoort-sfæren: fokus på å lage god vin.

 
På forsiden nå