Tusenlappene haglet på vinauksjon

Hundrevis av vinflasker gikk under hammeren.

Denne vinen Chateau Pétrus 1950 gikk til slutt for 32.000 kroner under Norges første vinauksjon på Blomqvist i Oslo mandag kveld. 

Saken oppdateres.

Kan én enkelt flaske vin være verd 32.000 kroner? Det syntes en kjøper under den første norske vinauksjonen i Norge mandag kveld.

I alt skiftet gammel vin eiere for en total pris på 1,6 millioner kroner under den første vinauksjonen i Norge mandag kveld. Lokalet hos auksjonsfirmaet Blomqvist var godt besøkt av interesserte vinelskere da auksjonen startet ved 18-tiden og etter siste utrop var det bare 22 av totalt 188 objekter som var usolgt.

Mange hundre flasker fra private samlinger skulle under hammeren, og blant dem var det flere godbiter. Champagne av edelt merke og årgang, gamle røde og hvite viner og madeira, var blant de uåpnede flaskene som skulle skifte kjeller eller møte en kresen gane.

Gullkorn

Kveldens trolig dyreste flaske var en fransk rødvin fra Bordeaux som gikk for 32.000 kroner. Vinen fra Château Pétrus fra 1950 beskrives som et gullkorn.

- En av de mest ettertraktede og dyreste vinene du får, og 1950 er en veldig bra årgang for den vinen og ekstremt vanskelig å få tak i for det ble laget lite av den. Det er et av gullkornene i auksjonen, sier vinimportør Christopher Moestue til NRK.

Auksjonsansvarlig hos Vinmonopolet, Arnt Egil Nordlien, forteller til NTB at sjeldenheten gikk godt over verdivurderingen på 25.000 kroner, men at hammerslagsprisen likevel er ganske rimelig i internasjonal sammenheng.

- Det var en veldig spesiell vin fra 1950- et år som ga veldig liten avling, men som var spesielt bra for merlot, druen som Château Pétrus bruker. Den er veldig sjelden, sier Nordlien som ikke kan si noe om kjøperen av vinen.

Høy pris

Vinhandler Moestue sier auksjonen er interessant, og den har vært preget av mange gode kjøp. Men han legger til at mange av flaskene trolig kunne ha oppnådd høyere priser i utlandet.

- Dette er en test på hva det norske markedet er interessert i, jeg tror ikke det er så mange internasjonale kjøpere her, sier Moestue.

Også Nordlien hadde samme opplevelse. Mange av objektene gikk høyt i pris, blant annet to seksflaskers kasser med Château Lafite-Rotschild 1986 som gikk for henholdsvis 44.000 og 48.000 kroner, auksjonens prisrekord. Han tror likevel mye hadde gått for høyere priser i utlandet, særlig i Hongkong og London hvor gruppen med kjøpesterke mennesker er stor.

Ingen garanti

Noen flasker gikk for lavere priser enn forventet.

- Vi hadde noen gamle flasker madeira som gikk for hyggelige priser for kjøperen. Også en del gammel bordeauxvin gikk lavere enn forventet, sier Nordlien.

Det er stort sett private samlere som er selgere av vinen. Vinmonopolet er gjennom en ny lov som trådte i kraft i fjor gitt enerett til å drive vinauksjoner i Norge, men samarbeider gjennom offentlig anbud med auksjonshuset Blomqvist.

Og sist: det gis ingen garanti for at vin kjøpt på auksjon er drikkelig.

- Du har ingen garanti bortsett fra at vi gjør grundige undersøkelser om vinen før den legges ut og at vi er sikre på at den har hatt et godt liv. Men alle som driver med gammel vin vet at dette er litt sjansespill, sier Nordlien. 

3 flasker Bollinger Champagne R.D. Extra Brut 1979 var de første vinene som lagt ut på i forbindelse med Norges første vinauksjon på Blomqvist i Oslo mandag kveld. 

3 flasker Bollinger Champagne R.D. Extra Brut 1979 var de første vinene som lagt ut på i forbindelse med Norges første vinauksjon på Blomqvist i Oslo mandag kveld. 

Produktsjef Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet viser fram Musigny Grand Cru 1996 i forbindelse med Norges første vinauksjon på Blomqvist i Oslo mandag kveld. 

Produktsjef Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet viser fram Musigny Grand Cru 1996 i forbindelse med Norges første vinauksjon på Blomqvist i Oslo mandag kveld. 

På forsiden nå