Heder til Faustino I

Den gamle traveren Faustino I Gran Reserva 2001 er kåret til Wine of the Year i Decanter. Denne årgangen lanseres nå i Norge.

Saken oppdateres.


Dette er vinen man enten elsker eller hater. Til alles overraskelse har Decanter utropt den til årets beste.

Faustino I Gran Reserva. Du har helt sikkert sett den, enten på Vinmonopolet, på taxfree eller på en spansk restaurant. Den er verdens mest solgte Gran Reserva-vin fra Rioja, som den har vært nesten helt siden den ble introdusert på slutten av 1950-tallet.

Og mens alle har avskrevet den som overeiket, kommersiell og utdatert, så slår altså et av verdens største vinmagasiner til og kårer Faustino I Gran Reserva 2001 til årets beste vin, i konkurranse med 3200 andre viner som magasinets vineksperter har smakt på gjennom hele 2013.

Fortjent

Det er overraskende, for å si det mildt. Men samtidig er det kanskje vel fortjent også. For gjennom flere tiår har Faustino I, med etikett laget av Rembrandt i 1641, holdt stillingen som verdens mest kjente og mest solgte Gran Reserva. Orginalbildet henger forresten på Koninkijk museum i Brussel.

Eldre årganger også

Det imponerende med Faustino I Gran Reserva er, i tillegg til dens standhaftige, klassiske Rioja-stil, dessuten vinens fenomenale lagringskapasitet. Ekspertpanelet i Decanter antyder at 2001-årgangen av vinen vil holde seg helt frem til 2030. I Norge er det mulig å kjøpe (gjennom bestillingsutvalget) årgangene 1964 og 1970, to andre store Rioja-år.

Faustino I scoret hele 97 poeng da den ble testet i september. En av de tre i ekspertjuryen, Master of Wine Pedro Ballesteros Torres, slo faktisk til med 20 av 20 poeng. På plassen bak Faustino I i Rioja-smakingen fulgte Valenciso Reserva 2006 som fikk 96 poeng.

En av de beste

Bodegas Faustino ble etablert i 1860. Det var Eleuterio Martinez Arzok som da startet å selge vinene sine i Rioja-distriktet og baskerland, rett fra fatene på en hestekjerre. Mye er endret siden den gang, og vingården han grunnla, er blitt kjent som en av de beste i Rioja-distriktet.

Sent på 1950-tallet lanserte hans etterkommer, Don Julio Faustino Martinez, vinene med de spesielle etikettene på både nasjonale og internasjonale markeder. I dag er Bodegas Faustino den største eksportøren i Rioja av Gran Reserva-viner, og står for over en tredjedel av eksporten av Gran Reserva-viner fra Spania.

Egne druer

Faustino bruker kun druer fra egne vinmarker til Reserva- og Gran Reserva-vinene sine. Vinhuset eier nesten 700 hektar vinmark i Rioja, på 450-550 meters høyde, nord i Rioja Alvaresa. Dette gir kjøligere frukt og saktere modning av druene.

Druetypene i Faustino I Gran Reserva 2001 er 85 prosent tempranillo, 10 prosent graciano og fem prosent mazuelo. Klassisk Rioja-blanding med andre ord. Pris på Vinmonopolet (basislisting) er kr. 199,90.

Ekspertenes dom

Her er bedømmelsen fra ekspertpanelet i Decanter:

«Restrained, mineral style with elegant tannins. Youthful and fresh, feminine and complex. Deliciously decadent, with extraordinary vitality in the palate and a long unique finish. A jewel at this price. Drink 2014-2030. Alcohol 13,5%».

 
På forsiden nå