Midt i et slags ingenmannsland ligger Umbria, inneklemt mellom Toscana, Marche og Lazio. Frans av Assisi grunnla fransiskanerordenen her, og etruskerne produserte vin der før romere kom dit.

Ut av skyggen

Men i kamp med de store kjendisregionene har Umbria levd i skyggeland. Dog har regionen utvilsomt sine kvaliteter, ikke minst vinene klassifisert som Sagrantino di Montefalco.

Giorgio Lungarotti løftet Umbria ut av skyggen på 60- og 70-tallet med sin Rubesco og Torre di Giano. På den tiden var det hvitvinen Orvieto som var Umbrias «stjerne». Lungarottis beste vin var Monticchio som med 1975-årgangen utklasset de store franske Bordeaux-slottene under en smaking i Bordeaux.

Søstre styrer vinen

Enka Maria Grazia og døtrene Chiara og Teresa er den kvinnelige treenigheten som i dag styrer Cantine Lungarotti. Maria styrer en egen stiftelse som blant annet har opprettet et vinmuseum og et museum for oliven og olivenolje. Vinene er det søstrene Chiara og Teresa som tar seg av. Begge har utdannelse innen agronomi og ønologi, med spesialisering på vin fra universitetet i Bordeaux.

I fjor ble det solgt drøyt 20000 liter Umbria-vin i Norge. Regionen har ingen listeføringer i basisutvalget, og de fire Lungarotti-vinene som ble introdusert nå i januar er alle i bestillingslisten. Men de er vel verdt å prøve, spesielt vinene på sagrantino-druen.

Sertifisert organisk

Cantine Lungarotti produserer 2,1 millioner liter vin i år, lager 21 forskjellige viner og eksporterer til over 50 land. Vinene lages ved familiens opprinnelige anlegg i Torgiano og ved et nyere anlegg i Montefalco. Totalt har firmaet 250 hektar med vinmarker å hente druer fra.

Chiara og Teresa er entusiastiske, kunnskapsrike damer med klare visjoner. Bærekraftig drift og økologiske prinsipper står i høysetet. Lungarotti fikk i 2011 Bionergy-prisen i Italia. Fra 2014-årgangen er Montefalco-vinene sertifisert organiske.

Kvinner innen vin

–Det gjelder å holde balansen mellom det å respektere tradisjonene og å eksperimentere mot innovative teknikker og moderne metoder, sier Chiara.

Søsteren Teresa var en av de første kvinnelige ønologer i Italia. Hun leder bevegelsen Le Donne del Vino (kvinner innen vin) som omfatter produsenter, restaurantfolk, journalister og vinkelnere – kun kvinnelige sådanne...

Giorgio Lungarotti får æren av å ha satt Umbria skikkelig på vinkartet. Da han døde tok hans kone og to døtre over virksomheten.
Maria Grazia Lungarotti styrer stiftelsen som har laget både vin- og olivenoljemuseum i Umbria.
Chiara Lungarotti
Teresa Lungarotti
Vinen som gjorde Lungarotti og Umbria berømt på 60- og 70-tallet.
Glimt fra Lungarottis vinmuseum i Umbria.