En ekte natur-kiwi

Peter Yealands er en av New Zealands største entreprenører. Men han er også en av de fremste når det kommer til økologisk vin og bærekraftig utvikling.

Han har kommet langt siden han sorterte poteter i farens butikk, Peter Yealands. Han ser ut og lever som en naturens mann, men utseendet kan nok lure mange, for dette er en kreativ, ambisiøs og tiltakslysten entreprenør. Fotos: ULF DALHEIM 

Saken oppdateres.


Nå finnes seks-sju av Peter Yealands viner på Vinmonopolet. De kan være en fin døråpner for vininteresserte som vil sjekke ut hva New Zealand kan levere av gode viner til attraktive priser.

Naturmannen

Han kan vandre dagesvis i skogen og lytte til fugler. Men han liker også å sitte bak spakene på gravemaskinen eller bulldoseren for å gjøre øde landskap om til produktive vinmarker. Enten det dreier seg om uttørkede elveleier eller store åssider som før har vært villmark. Peter Yealands øyner alltid muligheter. Det er kanskje derfor han har lyktes så godt som «selfmade man». Du tror det kanskje ikke når du møter ham, men «villmannen» med bustete skjegg og skikkelig langt hår er en av New Zealands aller rikeste personer. Pengene investerer han nå i Yealands Estate.

Tenker stort

–Ikke fortell Peter at noe ikke kan gjøres, for da gjør jeg det, gliser han og har samtidig, med få ord, beskrevet hemmeligheten bak sitt suksessfulle yrkesliv. Et annet motto han lever etter er: «Tenk stort, men trø varsomt». For to år siden kom forfatteren Tom Percy ut med hans biografi, med tittelen «A bloke for all seasons». Uten helt å ville det selv er han blitt en av fedrelandets store kjendiser.

Går egne veier

Han var den første i New Zealand med oppdrettskonsesjoner (skjell og fisk), han var tidlig ute med hjortefarmer, han drev med skog og han var en stor maskinentreprenør. Hans første jobb som ung gutt var i farens butikk, hvor han sorterte og rensket poteter. Der lærte han i følge broren at det var lettere å få tilgivelse ennå spørre om lov. Da han først bestemte seg for å lage vin, anla han i 1998 like godt New Zealands største vinmark. Naturligvis på et sted hvor det ikke var lang historie for å dyrke vindruer. Peter Yealands har alltid gått sine egne veier.

New Zealand er et ungt vinland, og i Awatere Valley mente mange at terrenget var for bratt, jordsmonnet for skrint, nedbør for sjelden og nettene for kjølige. Det ga Peter Yealands blaffen i. Igjen så han mulighetene. På få år har han bevist det motsatte, at hans 1000 mål store Seaview Vineyard kan levere noe av de beste råstoffet som kan dyrkes frem i Marlborough-regionen. Målet på sikt er blant annet å bli størst i New Zealand på vin.

Fruktbomber

Sauvignon blanc-viner er en naturlig basis for suksessen Yealands Estate har fått internasjonalt på kort tid. Små druer med tykt skall gir viner med intense bæraromaer. Da jeg smakte hans Block S1 Sauvignon Blanc fornemmet jeg å være midt i en tropisk hage, så aromatisk fremsto vinen. En fruktbombe av dimensjoner, med smak av litchi, pasjonsfrukt, lime, fersken, solbærblad, stikkelsbær. Det er slik sauvignon blanc fra New Zealand kan smake.

Men Yealands tenker nytt også når det kommer til druer. Allerede har han tempranillo, viognier og grüner veltliner i enkelte parseller av Seaview. I en av hvitvinene sine henter han druer fra 14 forskjellige parseller. Til å videreforedle råstoffet har han hentet inn den kvinnelige ønologen Tamra Washington. Opprinnelig fra Marlborough, med med erfaring innen vin fra Australia og USA.

Yealands og Tamra har lansert så mange forskjellige viner i Norge at Yealands nå har to serier og to importører her. Yealands Way og Yealands Landmade er hos Stenberg & Blom, mens The Crossings ligger hos World Wines. Begge importørene har sauvignon blanc, riesling og pinot noir-viner på menyen. Valget er ditt...

Peter Yealands var først ut med fiskeoppdrett, hjorteoppdrett og var også stor innen skogdrift før han bestemte seg for å bruke energi og penger på å bli en viktig aktør i New Zealands vinindustri.  

Peter Yealands var først ut med fiskeoppdrett, hjorteoppdrett og var også stor innen skogdrift før han bestemte seg for å bruke energi og penger på å bli en viktig aktør i New Zealands vinindustri.  

 
På forsiden nå