En gresk suksess-historie

Glem kvaesmakende Retsina eller sur gresk muggevin servert i melkeglass på en taverna. Gresk kvalitetsvin er bare en polbutikk unna!

Stolte tradisjoner. Yiannis Paraskevopoulos fotografert ute i vinmarkene til Gaia Estate i Nemea-regionen. Her ruler druer som xinomavro og agiorgitiko.  

Saken oppdateres.

Nærmere en halv million nordmenn nyter avslappende feriedager på greske øyer eller på fastlandet i Hellas hvert eneste år. Mange kommer hjem med uutslettelige minner om gode måltider og av og til også god vin. Men likevel er det nesten ingen som går på Vinmonopolet for å gjenopplive ferieminnene over et glass gresk vin. Hvorfor? Kanskje fordi godbitene ikke har vært å finne på Vinmonopolet? Det er det en løsning på nå!

Blant de første

Er du blant de mange som definerer Hellas som «den nye verden» innen vin? Da har Yiannis Paraskevopoulos fra kvalitetsprodusenten Gaia Estate noe å si deg:

–Det er mulig Tyrkia laget vin før vi gjorde det i Hellas. Men det var herfra vinstokkene for 6000 år siden ble tatt med videre ut til det som i dag regnes som de klassiske vinlandene i Europa; Italia, Frankrike og Spania. Så vi kan neppe være noe «nytt» vinland. Jeg kan i det lengste strekke meg til at Hellas er et «nytt, gammelt vinland», sier Yiannis overbevisende.

Kun unike, lokale druer

Han etablerte Gaia Estate for nøyaktig tyve år siden, i mai 1994. Og hensikten var klar. Han og partner Leon Karatsalos ville lage det beste av viner det er mulig å produsere i Hellas, utelukkende basert på unike, nasjonale druer. Det fant man på vulkanøya Santorini og i Nemea noen timer inn inn i landet fra hovedstaden Athen.

I internasjonal målestokk er Hellas på nivå med Ungarn når det gjelder volum, som utgjør omtrent to prosent av all vin som produseres i verden. Hellas har rundt 300 ulike, særegne druer som brukes, og lager rundt 60 prosent hvite og 40 prosent røde viner. Kun 17 prosent går til eksport.

Høster anerkjennelse

Assyrtiko er hvitvinsdruen som gjorde at Yiannis og Leon valgte Santorini som en av sine to baser. I Nemea er det rødvinsdruene xinomavro og agiorgitiko som fremheves. Santarino-vinene fra Gaia sammenlignes med hvite burgundere, og får ofte 92-93 poeng i internasjonale vinguider.

–Dette er viner fra sjø og ild. Jordmonnet er klart vulkansk, uten leire, noe som betyr at vi har unnsluppet vinlusa phylloxera. Røttene er altså upodet, og i utgangspunktet mange hundre år gamle. Vinene herfra blir ekstremt mineralske, fremhever Yiannis Paraskevopoulos.

Han påstår at han ikke er opptatt av «ratings» fra kjente vinjournalister som Robert Parker. Men innrømmer at det er fint når høye poengsummer kommer.

Lagrer svært godt

Gaia Estate er ett av elleve vinhus på Santorini. På fastlandet er det adskillig flere. Og selv om Nemea-vinene er av god kvalitet, er det Santorini-vinene som imponerer. Ifølge Yiannis lagrer de også usedvanlig godt. Selv har han smakt en hvit Santorini som var 157 år gammel. Den var fortsatt i godt slag.

Så lenge bør ikke vi vente før vi nyter Gaias seks viner tilgjengelig på Vinmonopolet!

På forsiden nå