Det var i 1988 under kommunismens siste krampetrekninger. Jaroslaw Kaczynski med sitt runde hode satt i en svært liten Fiat, ved siden av sin bror Lech, han med det minst like trillrunde hodeT. De to skulle komme til å prege det nye Polen som ingen andre, men det var det ingen som kunne vite den gang i 1988. Journalisten Tomasz Sakiewicz hadde likevel fått utpekt de to brødrene av kilder i undergrunnsmiljøet, som hevdet at de to ville komme til å bli viktige aktører i tiden framover.

Snart tretti år senere er den nå 68 år gamle Jaroslaw Kaczynski Polens mektigste mann, selv om han ikke har noen offisiell tittel. Maktbasen hans er det nasjonalkonservative regjeringspartiet PiS, som han styrer som en eneveldig. For noen dager siden satte han inn finansmannen Mateusz Morawiecki som statsminister, for selv å kunne sitte i bakgrunnen og trekke i trådene.

Kaczynski er ideologen som vil bygge landet på nytt, gjenopprette æren etter Polens historiske traumer, og fjerne maktstrukturene som formet landet etter kommunismens fall.

Det kan man lese på forsiden av utgaven av det svært regjeringstro ukemagasinet Gazeta Polska, der Tomasz Sakiewicz i dag er sjefredaktør.

Fra demokrati til «normalt»

Ifølge Tomasz Sakiewicz, som jeg møter i Warszawa rett etter at et nytt nummer er publisert, handler den nye revolusjonen simpelthen om å gjøre Polen til et «normalt» land. Etter kommunismens fall ble Polens tredje republikk utropt, med demokrati, kapitalisme og med blikket rettet mot Vest-Europa. Folk som Tomasz Sakiewicz opplevde det likevel som unormalt.

- De kontrollerte store sfærer av det offentlige liv, økonomien, media, de hemmelige tjenestene. Folk som tenkte annerledes og ikke var enige, hadde problemer. Som oss, sier Tomas Sakiewicz.

«De» er de liberale. Og «oss» omfatter Jaroslaw Kaczynski, som mot alle odds har relansert seg selv som en politisk outsider. Med en retorikk som minner om Donald Trumps tordner Jaroslaw Kaczynski mot dem han kaller eliten, selv om han og broren selv har hatt stor makt siden 1989.

- De var grunnleggende med på å skape den tredje republikken, og samtidig oppfører de seg som om de var utenfor og imot den, sier Wojciech Szacki fra den polske tankesmien Polityka Insight om paradokset.

Lech var president fra 2005 til sin død i 2010. Jaroslaw var som mangeårig toppfigur og statsminister i 2006-2007 med på å forme det moderne Polen.

I 1990-årene samarbeidet han med tidligere fagforeningsleder og president Lech Walesa, som han nå kaller en forræder, påpeker Wojciech Szacki.

- Jaroslaw Kaczynski har skapt en myte om Jaroslaw Kaczynski. Han er en av de mest kompliserte figurene i Polen, og kanskje i det 20. og 21. århundrets politiske historie.

De siste årene har det skjedd store omveltninger i den polske eliten. Tomasz Sakiewicz er en av dem som igjen - med Jaroslaw Kaczynskis revolusjon - har kommet inn i varmen. Under de åtte liberale årene var han bannlyst fra statlig polsk tv og ble arrestert av politiet, forteller han. Nå er han tilbake på tv og statlige firmaer flytter annonsene sine over til den lille avisen hans.

Dyreelskeren

Han kjenner Kaczynski som en svært kunnskapsrik, belest mann med en tøff, men intelligent form for humor. Galant overfor damene.

- Hvis en kvinne kommer inn i lokalet, reiser han seg. Det er veldig polsk, og han blir veldig sint hvis ikke de andre reiser seg, forteller Sakiewicz.

Mange polske kvinner så annerledes på den konservative partilederen da han i fjor etterlyste en innstramming av abortlovgivningen, som vil tvinge kvinner til å føde barn de vet vil dø, slik at de kan bli døpt og begravet. Kaczynski er også kjent for sin kjærlighet til dyr. Nylig satt han demonstrativt og leste en bok om katter - ville og tamme - mens parlamentet diskuterte regjeringens kontroversielle ønske om å ta kontroll over domstolene.

For to år siden ga Kaczynski avisredaktøren en hund som politikeren hadde funnet under en oversvømmelse. Sakiewicz forteller at han fortsatt har den.

Partilederen er kjent for kun å lese og snakke polsk, og han likte ikke livet som regjeringssjef i 2006-2007 med reiser til Brussel og møter med utlendinger, sier Wojciech Szacki.

Det kan bidra til å forklare at han nå styrer landet fra baksetet. Det endret seg ikke da PiS torsdag byttet statsminister. Beata Szydlo ble erstattet med tidligere finansminister Mateusz Morawieck, som kan gi Polen et mer vennlig ansikt utad. Hvis altså Jaroslaw Kaczynski ønsker det.

Selv anses han av mange polakker som en tøff ideologisk politiker, og han er ikke populær utenfor velgerbasen.

Tomasz Sakiewicz mener at Jaroslaw Kaczynskis plass i baksetet motbeviser beskyldningene mot ham om å være udemokratisk.

- Hvis han ville likvidere demokratiet ville han ha vært statsminister. For da ville han jo ikke være redd for valg. Han er selvfølgelig redd for valg. Det er derfor han fortsatt må leve i balanse mellom statsminister, president og opposisjon. Kun demokrater er redde for valg, sier sjefredaktøren.

Noen kaller Jaroslaw Kaczynski «majoritær». Han anerkjenner valgresultater, men når han har vunnet, så mener han tilsynelatende å ha rett til å gjøre som han vil, og regjere uten hensyn til mindretall og pluralisme, sier de.

Noen kaller ham nasjonalist og populist. Ikke fordi han ustanselig snakker om nasjonen, men fordi han påstår alene å representere nasjonens vilje.

Omstridt: Det fins ulike oppfatninger av Jaroslaw Kaczynski i Polen. Foto: AGENCJA GAZETA, Reuters