Hver sommer, og ikke minst i den store feriemåneden august, besøker millioner av franskmenn og tilreisende turister de over 700 musikk-, film- og teaterfestivalene som går av stabelen i storbyer som Paris og Lyon. Eller de bruker å flokke seg i små lokalsamfunn, der til sammen flere hundre tusen møtes på jazzfestivaler og rockekonserter.

Men nå strømmer avlysningene fra den ene kommunen og festivalarrangøren etter den andre inn. EM i landeveissykling i Nice ble avlyst i forrige uke fordi byens sjelelige sår fortsatt er åpne etter terrorangrepet 14. juli som kostet 85 mennesker livet og såret over 400. Borgermesteren i Nice har også nedlagt forbud mot flere konserter som ville krevd omfattende politivakthold de nærmeste dagene og ukene.

Se bildene fra terrorangrepet i Nice

I den nordfranske storbyen Lille har borgermesteren avlyst det legendariske loppe-markedet, som hvert år samler over to millioner gjester.

- Jeg ville bebreidet meg selv et helt liv hvis et barn hadde omkommet fordi jeg ikke hadde hatt mot nok til å avlyse denne begivenheten, sa borgermester Martine Aubry da hun kunn-gjorde beslutningen som vil føre til at butikker, hoteller og restauranter går glipp av million-inntekter.

Folk flest i Lille forstår avgjørelsen, men skuffelsen og bitterheten er stor.

- Dette markedet er en del av hele regionens identitet, og det tiltrekker folk fra hele landet, og fra Belgia og Tyskland. Nå gir vi opp alt sammen, og det betyr at terroristene har vunnet, sier mediekonsulenten Denis Vanthongen.

Det avspeiler rådvillheten og splittelsen i det franske samfunnet, der terroren har rammet alt fra utsatte journalister i Charlie Hebdo til helt tilfeldige konsertgjengere i Paris og tilskuere til festfyrverkeri i Nice.

LES OGSÅ: «Frykten for at terroren setter EM i skyggen»

- Vi gir ikke etter for terroristene, avviser fylkesmann Michel Lanlande, som sammen med Lilles borgermester var med på å fatte beslutningen.

- Det er flott å gjøre motstand. Det vil derimot være direkte uholdbart hvis vi gir terroristene et opplagt og lett mål, sier han.

Kriminologen og terroreksperten Alain Bauer forstår beslutningen blant annet på bakgrunn av at politiet og sikkerhetsstyrkene er fullstendig utslitte etter en sammenhengende terror-periode på flere måneder.

- Men alt er en seier for terroristen, sier han.

Terrorekspert Lars Gule mener også at terroristene vinner dersom turistene lar seg skremme bort

Flyshow avlyst

Et stort flystevne i millionbyen Marseille som skulle inkludere flyvåpenets populære Escadrille de France, som er kjent for sine spektakulære akrobatiske show, er avlyst. IS har utpekt Marseille som et konkret mål, og myndighetene har økt trusselvurderingen for hele området.

I Paris har bystyret oppgitt planene om å gjøre Champs-Élysées til gågate.

En utendørs basketballturnering og flere utendørs filmfestivaler er også avlyst på grunn av terrorfrykten. En tradisjonsrik teaterfestival i Sarlat i Dordogne ble avlyst i solidaritet med ofrene for terrorangrepet i Nice.

Frykten ligger i bakhodet til alle.

Men flere stedet i landet går også arrangementene som planlagt.

I Lorient i Bretagne, for eksempel, ble den keltiske festivalen, Festival Interceltique, avviklet som vanlig i forrige uke. Festivalen, som ble avsluttet sist søndag, trakk 750 000 mennesker fra hele verden til området. Blant dem var ekteparet Denise og Jacques Laroche.

- Vi er bevisste på faren vi utsetter oss for. Bildene fra angrepene i Paris og sist i Nice dukker jevnlig opp. Men du er truet på et vis om du beveger deg på undergrunnsbanen også, eller når du går på kjøpesenteret og på kino. Vi kan ikke stoppe å leve.

- Vi er blitt raskt vant til å se tungt bevæpnede soldater på gatene. Men fortsatt gjør det litt inntrykk når de også befinner seg på stranden ved siden av kiosken der vi kjøper is, sier Denise.

I tillegg til privat vakthold patruljerte 250 gendarmer og politibetjenter byen. 200 redningsfolk var permanent til stede. Et feltsykehus sto klart, og medlemmer av gendarmeriets elitestyrker GIGN, som har deltatt i uskadeliggjøringen av terrorister i og utenfor Frankrike, var klare til å gripe inn i tilfelle et terrorangrep.

I Lorient vurderte borgermesteren, sammen med representanter for politiet og innenriksdepartementet, at det var trygt nok å gjennomføre festivalen. Et okseløp gjennom byens gater ble strøket fra programmet, men det var også det eneste.

Ingen null-risiko

I Aurillac i det sentrale Frankrike, der en teaterfestival går av stabelen denne helga, ser borgermester Pierre Mathonier svært realistisk på situasjonen.

- Null-risikoen eksisterer ikke. Vi gjør alt vi kan for å oppnå maksimal sikkerhet, men vi har ikke en krystallkule som kan forutse alt. Kanskje skriver dere om to uker at den eller den ikke tok nødvendige forholdsregler, sier han til dagsavisen Le Monde.

Borgermesteren ønsker ikke å gi etter for terrortrusselen, sier han til avisen.

- Hvis man tenker helt rasjonelt på det, ville det selvsagt vært enklest å avlyse alt. Det vil samtidig være det samme som å gi avkall på livsstilen vår, sier han.

Pierre Mathonier erkjenner samtidig at det er lettere å beskytte en liten bykjerne som i Aurillac enn Lille, som er sentrum i en tett befolket region med et befolkningstall på størrelse med Norge.

I Dax i den sørvestlige delen av landet opprettholdt byrådet den tradisjonelle «feria», med blant annet kjente tyrefektere som El Juli og José María Manzanares på programmet.

Inngangsportene til arenaen ble ytterligere forsterket for å hindre lastebiler med sprengstoff i å trenge inn på arenaen, som foruten politiet, militæret og gendarmeriet også ble beskyttet av private vakter.

Polemikk i Nice

I Nice ønsker ikke myndighetene å utsette seg for mer risiko etter angrepet 14. juli. Forrige søndag samlet flere hundre hvitkledde borgere seg i en park i byen for å minnes ofrene. Myndighetene hadde forbudt en opprinnelig planlagt marsj ved å vise til at «bevegelige mål» er vanskelige å beskytte.

- Vi fikk i det minste muligheten til å være sammen i noen minutter, sa en eldre kvinne som hadde mistet en søster og et barnebarn til tv-kanalen France 3.

I Nice ligger ikke stemningen til rette for festligheter. Et såkalt «Prom-party» med musikk på Promenade des Anglais i neste uke, der terrorangrepet fant sted for en snau måned siden, er avlyst. Det samme er en jazzfestival og en Rihanna-konsert på fotballklubben OGC Nices nye Allianz-arena.

- Jeg tør nesten ikke si det høyt. Hvis vi fortsetter på denne måten kan mange restauranter, hoteller og kafeer måtte låse dørene for godt, sier en representant for byens handelsstand.

- Det forbedrer ikke situasjonen hvis man pisker opp en hysterisk stemning, sier han til Politiken.

Turister svikter

Allerede før angrepet 14. juli var spesielt Middelhavskysten og Paris rammet av en bølge av kanselleringer.

I første halvår av 2016 har antallet over-nattinger falt med ti prosent på landsbasis. Det rammer spesielt de to nevnte områdene. Bare i Paris er antallet japanske turister redusert med 56 prosent.

- Gjester med stor kjøpekraft fra USA, Asia og Gulfen har reagert kraftig på angrepene, og det går særlig utover luksushotellene, sier turist-minister Matthias Fekl til avisen Le Journal du Dimanche.

Hele turistsektoren er rammet. Spesielt etter angrepene i Paris i november i fjor sa både unge og gamle at de ikke ville endre sine vaner.

- Terroristene kan ikke vinne, lød det over hele landet.

I dag er virkeligheten en annen. Kaféeiere i Paris og i storbyene melder om synkende omsetning, og avlyste aktiviteter i ferieområdene. Den massive tilstedeværelsen av politibetjenter og soldater blant badegjester i shorts og bikini, avspeiler stemningen i et land hvor rekken av angrep nå for alvor begynner å sette dype spor.

Tok ikke sjansen: Lilles borgermester, Martine Aubry, avlyste det historiske loppemarkedet i byen. Foto: NTB Scanpix
Tomme seter: Turistene svikter Frankrike i tall så svimlende høye at en hel turistnæring begynner å frykte for fremtiden. Foto: NTB Scanpix