Han afgik fra bemælte (*omtalte) Canton den 28 Decembr. a. p. har altsaa tilbagelagt eller fuldendt saa lang og besværlig en Reyse paa en Tiid af 6 Maaneder og 4 Dage.”

Adresseavisen anno 1767 brakte hyppig nyheter om skipsfart og handel, både lokalt og internasjonalt.

Det kinesiske kabinett

På denne tiden var Trondheim allerede tilknyttet et verdensomspennende handelsnettverk, og etterspørselen etter eksotiske varer, særlig fra det fjerne Østen, var stor blant byens borgerskap. Dette er det kinesiske kabinettet i Stiftsgården et eksempel på. Handelen med Kina hadde forsynt Europas overklasse med et nytt utvalg av luksusvarer i tilstrekkelig grad at det kunne spre seg også til relativt perifere områder som Trondheim, og som en følge av dette ble kinesiske mønstre og gjenstander høyeste mote.

Det kinesiske kabinett:

Når en norsk kaptein returnerte etter en reise til Kina var dette derfor en stor nyhet for Trondheims befolkning. Det eksotiske landet i det fjerne Østen var et sted de færreste selv ville oppleve på nært hold, med tanke på at denne lange og besværlige reisen hadde tatt hele 6 måneder og 4 dager. Mon tro om kaptein Lars Svane brakte med seg noen eksotiske varer tilbake til Trondheim, til glede for byens befolkning?

Adresseavisen ble første gang trykket i 1767 og er Norges eldste nålevende avis. I jubileumsåret presenterer Siv Gøril Brandtzæg og Johanne Kristiansen fra NTNUs forskningsgruppe Enlightenment News en ukentlig nyhet fra nøyaktig 250 år siden.