Starmus-festivalen er i ferd med å innta Trondheim, briljante hjerner skal rette søkelys på verdensrommet og menneskenes svimlende muligheter.

For å feire dette i matveien, kunne vi gjort som astronautene i vår barndoms science fiction-eventyr, servert maten som konsentrerte proteiner og vitaminer i pulver- og pilleform.

Men nei. For oss som er på landjorda og ser opp mot stjernene, er mat mer enn ernæring. Det er opplevelse.

Dessert laget på fersk aprikos er virkelig en opplevelse. I hvert fall er det det om aprikosene blir syltet og smakssatt med vanilje og stjerneanis.

Stjerneanis representerer det lille ekstra i mange retter, både salte og søte. Stjerneanisen som brukes i matlaging kommer fra Sørøst-Asia, og er en svært viktig ingrediens i det kinesiske og vietnamesiske kjøkkenet. Den er en nær slektning, men samtidig mye mer kompleks enn anisen som tradisjonelt er brukt i det europeiske kjøkkenet.

Svineribbe og andebryst er blant råvarer en gjerne assosierer med aromaer fra stjerneanisen, men i dessert er den virkelig konge. I dag koser vi med aprikos, og da har vi også med stjerneanisens bestevenn, vaniljestangen.

Vaniljestangen har en dobbel oppgave i denne desserten. Først som en del av den smaksrike sirupen i aprikosen. Så som en særdeles viktig ingrediens i crème Chantilly.

Er ikke Chantilly bare et jålete navn på pisket krem tilsatt vaniljestang, spør du kanskje - og det kan vi bekrefte. For fint skal det nemlig være i dag!

Her finner du flere gode oppskrifter fra Kjøkkenveien.