- Norge er vakkert. Kanskje det vakreste landet i verden, sa en fyr jeg møtte på hotellet. - Ja, noen mener det, men det er vakkert her også, svarte jeg.

- Og du er journalist? Ja, dere har liberale aviser i Norge, fortsatte hotellmannen og nikket anerkjennende.

Taxisjåføren var også opptatt av det lille landet langt mot nord:

- Det er vakkert i Norge. Og svenskene og danskene snakker nesten det samme språket?

- Det stemmer, vi forstår hverandre.

- Men finnene snakker helt annerledes.

- Ja. Du har god greie på nordiske land?

- Nei, men jeg følger med litt. Og en del kenyanere har jo vært der. Jeg har snakket med flere.

En god del nordmenn har vært i Kenya også, tenkte jeg, men hvor mange nordmenn vet at landet er vakkert? Hvor mange nordmenn vet hvilket språk 50 millioner mennesker snakker i Kenya og nabolandene?

Hvor mange nordmenn vet om problemene i kjølvannet av presidentvalget? Kan vi navnene på Uhuru Kenyatta og Raila Odinga?

Kanskje vi vet mer om nabolandet Somalia, for det bor rundt 40 000 personer med somalisk bakgrunn i Norge, og flyktninger er vi jo veldig opptatt av.

Hvor mange nordmenn vet at Kenya har tatt imot hundretusenvis av somaliske flyktninger, tenkte jeg mens taxisjåføren fortalte om terroristene i al-Shabab.

- Al-Shabab er kraftig svekket. De er ute av Kenya nå. Men terroristene har jo skremt turistene, i likhet med bråket etter valget. Kenya har tapt mange milliarder på det. Det er fint at noen av dere fortsatt kommer, sa han.

Jeg fortalte ham ikke at vi ikke vet så mye om dette i Norge. Vi er mer opptatt av hvilket juleøl som er best. Vi er mer opptatt av julepølse, ribbe og formen til Petter Northug. Vi har hatt voldsomme diskusjoner om hva vi skal gjøre med noen få såkalte oktoberbarn.

Terroren i Afrika og Asia, der nesten alle terrorofre befinner seg, bryr vi oss mindre om. Hvor mange av oss vet at 35 000 mennesker ble drept i terror i 2016, under én prosent av dem i Vest-Europa? Hvor mange husker at over 300 ble drept i et terrorangrep i Egypt for tre uker siden?

Ett problem har vi likevel felles. I Norge ble vi ettertrykkelig klar over plastposeproblemet da en hval med 30 plastposer i magen måtte avlives på Sotra i februar. I Afrika har de vært klar over problemet lenge. Etter at mange andre afrikanske land har gjort det samme, har Kenya nettopp forbudt plastposer. Afrika ligger langt foran oss.

Slik ble jeg sittende og tenke i en skranglete taxi utenfor Mombasa. Apekattene hoppet over veien foran oss. Masaiene gikk i veikanten med store ringer i ørene og kjepper som de holdt styr på geiteflokken med.

Man får bedre oversikt over sitt eget land når man sitter slik og skrangler.

Foto: Britt Eirin Johansen