I 2010 besøkte trønderske Maria Rita Skog bestevenninna Sandra Ness som den gang bodde i øystaten Singapore – et land med 5,7 millioner innbyggere fordelt på et areal på størrelse med Hitra. På det tidspunktet bodde hun selv i Melbourne i Australia der hun studerte kringkastingsjournalistikk, statsvitenskap og økonomiske fag, og jobbet i mediene.

Her startet det: For åtte år siden besøkte Maria venninnen Sandra i Singapore. Det ble et lykketreff.

Hun ønsket å komme hakket nærmere Europa etter nesten fem år i den australske studentbyen.

- Jeg synes med en gang at det var en kul by. Jeg jobbet som journalist i ABC Melbourne, og spurte om jeg kunne bli overført til Singapore for en periode. Det var greit, og jeg ble utplassert på NBC Universal sin tv-stasjon i Singapore. Planen var å være her i ett år, men så ombestemte jeg meg, forteller Maria.

Karriere innen shipping

Singapore, som bare var en liten ferie, ble plutselig den byen hun i dag innrømmer at hun ble glad ifra dag én. Hun fikk lyst til å prøve lykken innen shipping, en industri hun kjenner godt fra oppveksten siden hun fikk bli med foreldrene om bord på store tankskip jorda rundt.

- Det er et hav av muligheter her, man kan bytte jobb fra en industri til en annen, noe som kanskje kan være utradisjonelt og utfordrende andre steder.

Hun har jobbet som analytiker innen shipping i flere år, både kommersielt og innen marked, og jobber per i dag for Wilhelmsen.

Trangen til å bosette seg i utlandet tror hun skyldes flere faktorer. Maria vokste opp med foreldre som likte å reise, og som også har bodd og jobbet i utlandet.

- Da vi kom tilbake til Norge etter å ha vært perioder i utlandet, så merket man fort den overgangsfasen fra å ha mye som skjer rundt seg, til at det plutselig var en mye stillere og roligere hverdag, sier hun.

Ikke like spennende i Trondheim

På Fosen videregående skole fikk hun veiledning om mulighetene til å være utvekslingselev i Brasil, som er hjemlandet til moren.

- Jeg er født i Norge og føler meg norsk, men samtidig så er jeg veldig glad for at jeg har ei mor fra Brasil. Det gir meg et mer åpent syn på verden, tror hun.

Året etter jobbet hun og tok noen fag ved NTNU, men merket fort at livet i Trondheim kanskje ikke var like spennende som de storbyene hun var vant til: som São Paulo og Rio de Janeiro.

- Jeg tror jeg ubevisst må ha hatt det i bakhodet allerede på ungdomsskolen, at jeg egentlig ville til utlandet, og oppholde meg der under skolegang, studier og arbeid, ettersom jeg liker å oppleve nye kulturer og historiske monumenter, forteller hun.

- Det er også veldig viktig for meg å få praktisert de fem-seks språkene jeg kan, så jeg ikke glemmer dem.

- Støttet valget

Familien har vært støttende hele veien. Med brødre i henholdsvis Norge og Danmark og ei søster i Brasil, så er det ikke rart at minstejenta Maria også hadde en reisetrang. Foreldrene bor fremdeles på Fosen, besteforeldrene i Trondheim.

- De støttet valget jeg tok og skjønte at jeg var gira på noe mer enn Trondheim, sier hun.

I utgangspunktet var oppholdet i Singapore tenkt å være kortvarig. Det skulle være en mellomstopp til Norge fra Australia.

- Tida flyr, og det er litt vanskelig å forklare alt man har gjort på den tiden. Noen år i utlandet kan virke som en livstid hjemme i Norge. Nå er det snart 13 år siden jeg reiste til utlandet for første gang på egen hånd. Det er vilt å tenke på at det har gått så mange år, sier hun.

De gangene hun kommer hjem så merker hun at tida har gått.

- Jeg savner familien og venner, og merker at de eldre eldres. Heldigvis så er det mange hjemmefra som har kommet på besøk. Det er veldig koselig, sier hun.

- Savner hytteturer i norsk natur

Ikke minst savner hun tilgang til naturen.

- Hjemme kan man ta seg en hyttetur og dra på fjellet når som helst. Her må det planlegges mer og man må ofte reise ut av landet for å gjøre sånt, kanskje én gang i måneden, sier hun.

Maria er på tur minst én gang i måneden.

- Singapore er veldig lite. Det er til tider et rotterace og alt går fort her, så det er godt å ta et avbrekk av og til, sier hun.

Selv om det går raskt i metropolen stortrives Maria med karriere, venner og kjæresten fra Canada. Hun ble introdusert til ham via en kamerat som hun trener crossfit sammen med.

Driver med triatlon

En annen hobby Maria har fått sansen for er triatlon. Hun er svært engasjert i triatlon-miljøet i Singapore, og deltatt i flere konkurranser lokalt og regionalt. Hun fullførte ekstremtriatlonet

Ironman i Malaysia i fjor, og en halv Ironman i Indonesia året før. Hun har flere triatlon på programmet de neste månedene.

- Drømmen er å delta i Norseman en dag, sier 31-åringen.

Engasjert: I løpet av de siste årene har Maria fått sansen for triatlon.

Men det er ikke bare jobb og trening på agendaen til Maria.

- Man må kunne kose seg også, og her er det mye grillfester og lett tilgang til reising sier hun.

Singapore er et trygt land. Maria har aldri opplevd noe ubehagelig og kriminaliteten er lav.

- Dette er en veldig flerkulturell by, med alle verdensregionene representert og respektert, og folkeslagene er mange, fastslår hun.

- Her er lovverket strengt. Det er mange dyre bøter man kan støte på, og man kan også risikere å bli deportert ut av landet om man ikke følger loven. Mange forbinder nok lovverket til Singapore med forbudet av tyggegummi som ble innført i 1992.

Har du eller noen du kjenner forlatt Trøndelag? Fortell oss om det.

Fortell oss om det! Bruk epost: camilla.kilnes@adresseavisen.no

Les om flere trøndere i verden:

Da det sa pang på Instagram flyttet Tomas til andre siden av jorden

Vebjørn flyttet til by med eget isbjørn-politi

Tina driver neglesalong og restaurant på Kreta

Roger kan takke en koreansk monsun for at han er gift

Tanken på å jobbe 8 til 16 hver dag fikk Berit til å si opp jobben

Ida satt med ny bil og bolig. Så forsvant jobben i Trondheim

Helene fra Byåsen betaler for å få lov til å hjelpe fattige og syke

Fulgte vindrømmen - så holdt flammene på å ødelegge alt

Ellen har alltid såpebobler med seg på tur i Madagaskar

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter