“Da det er meget Maktpaaliggende, at have god Drik, saa vil formodentlig følgende Forslag at faae godt Øll ikke være ubehageligt for Liebhabere af samme Drik (de som elsker øl). I et Anker eller Fierding (stor øltønne) godt Øll, slaaer man et eller to Glas god hvid Fransk Viin førend Øllet endnu har sat sig, lader det saa ligge i 24 Timer og tapper det derefter paa Bouteiller (flasker). Heraf bliver Øllet lifligt, stærk, klart og reent, og Middelet er uskyldigt og let. Naar der bliver saa mange Forbædringer i Henseende til Vinen angivne, hvorfor skulde man da ikke tænke paa Øllets forbædring, som iblant os er en langt alminderligere Drik end Viin? og i Almindelighed at tale, er ogsaa langt fordeelagtigere til vor Sundhed.”

LIKTE DU DETTE? Les alle våre saker i serien «Adresseavisen 250 år» her

Det er en snedig logikk som presenteres i Adresseavisen denne novemberdagen: I stedet for å blande øl med vin (formodentlig for å gjøre sistnevnte billigere og drøyere) kan man gjøre motsatt, for å få frem de beste kvalitetene ved ølet, som etter sigende altså er en langt sunnere drikk enn vin. At øl også var “en langt alminderligere Drik end Viin” i Norge og i Nord-Europa forøvrig er det ingen tvil om. ”Anker eller Fierding” i oppskriften ovenfor tilsvarer en tønne som rommer ca 37 liter øl, og såpass måtte det være: I følge historikere konsumerte en gjennomsnittlig nordmann på 1700-tallet mer enn 1,000 liter øl i året (til forskjell fra ca 60 liter i dag). 1,000 liter øl i året tilsvarer seks halvlitere om dagen; altså øl til stort sett alle måltider, inkludert frokost.

Men før du uttrykker misunnelse (eller forargelse) over høy party-faktor hos våre forfedre, skal vi haste til å tilføye at det ikke var mangelen på vin som førte til det enorme øl-konsumet, men snarere mangelen på vann: På 1700-tallet var vannet ofte forurenset fordi man brukte elver og bekker til å kaste avfall eller gjøre fra seg. Høyt alkoholinntak, dårlig hygiene og mangelfullt og ensidig kosthold, selv i middelklassen, førte til at sykdommer florerte. Mangelen på rent vann var én viktig årsak til at gjennomsnittlig levealder var mye lavere på 1700-tallet enn i dag. Og det er klart: Når vann blandet med avføring og søppel er en del av hverdagen, så fremstår øl blandet med vin som et tiltrekkende alternativ, og kanskje testet flere av Adresseavisens lesere oppskriften på øl-vin som stod på trykk denne dagen.

Adresseavisen ble første gang trykket i 1767 og er Norges eldste nålevende avis. I jubileumsåret presenterer Siv Gøril Brandtzæg og Johanne Kristiansen fra NTNUs forskningsgruppe Enlightenment News en ukentlig fra nøyaktig 250 år siden.