Mandag 18. juni skulle bli den siste dagen i 26 år gamle Theerasak Longjis liv. Han forlot verden ved å ligge fastspent i henrettelseskammeret i det beryktede Bang Kwang-fengselet - også kjent som «Bangkok Hilton». Her fikk 26-åringen sprøytet gift inn i kroppen gjennom en kanyle.

Det er uklart hvor raskt henrettelsen gikk, og om det skjedde uten smerter, men myndighetene opplyste senere at henrettelsen ble utført i tråd med thailandsk lov.

Theerasak Longji ble dømt til døden for å ha drept en 17-åring med 24 knivstikk da han skulle stjele offerets mobiltelefon. Theerasak Longji var 19 år gammel da han begikk drapet, og dødsstraffen ble opprettholdt selv om dommen mot ham ble forsøkt anket gjennom adskillige rettsinstanser.

Med henrettelsen av Theerasak Longji meldte Thailand seg igjen inn i gruppen av land som ikke bare har lovgivning som gir mulighet for dødsstraff, men som også gjennomfører henrettelser. De siste ni årene har Thailand ellers ikke gjennomført noen henrettelser, men den thailandske militærregjeringen som kom til makten ved kuppet i 2014, ser henrettelser som nødvendig for å opprettholde respekt for lov og orden.

Menneskerettsorganisasjoner har rettet kraftig kritikk mot henrettelsen av Theerasak Longji, og ser den som nok et tilbakeslag for det thailandske rettssamfunnet. Myndighetene bryr seg imidlertid lite om kritikken.

- Selv om mange land har avskaffet dødsstraff, er det fortsatt mange land som bruker det. Både USA og Kina, for eksempel, fokuserer på beskyttelsen av samfunnet og på at borgerne ikke skal bli ofre for kriminalitet og underlagt menneskerettighetene til lovbryterne, skrev de thailandske fengselsmyndighetene i en pressemelding i forrige uke.

Myndighetene uttrykte samtidig håp om at henrettelsen ville tjene som en «påminnelse til dem som planlegger alvorlige lovbrudd».

Skiller seg ut

Henrettelsen av 26 år gamle Theerasak Longji kommer på et beleilig tidspunkt. Den thailandske militærregjeringen har lovet at det skal avholdes valg i begynnelsen av 2019. Her er det ventet at den nåværende juntalederen, Prayut Chan-ocha, vil forsøke å vinne velgernes gunst slik at han kan fortsette å lede landet. Derfor må gjeninnføringen av dødsstraffen først og fremst ses i et innenrikspolitisk lys. Likevel føyer den thailandske dødsstraffen seg inn i en rekke av asiatiske land som gjennomfører dødsstraff, selv om det er en nedadgående trend på verdensbasis.

Amnesty International registrerte minst 993 henrettelser i 23 land i 2017. Det var en reduksjon på henholdsvis fire og 39 prosent sammenlignet med 2015 og 2016. Kina er fortsatt tungvekteren som foretar flest henrettelser. Antallet er ukjent, men Amnesty anslår at det handler om flere tusen henrettelser hvert år.

Samtidig fordoblet Singapore sine henrettelser. I 2016 ble fire henrettelser utført, mens det i 2017 ble gjennomført åtte. I Malaysia og Vietnam gjennomføres det også henrettelser, men her har Amnesty ingen sikre tall.

Dessuten er henrettelser og utenomrettslige mord stadig på økende front i flere asiatiske land. Ofte blir det fremhevet som en løsning på dype og komplekse samfunnsproblemer.

I Filippinene anslår menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch at minst 12 000 mennesker har blitt drept i president Rodrigo Dutertes «krig mot narkotika», og i Myanmar krever kvinnesaksgrupper at voldtektsmenn blir dømt til døden. I Bangladesh og Sri Lanka så man også en stor økning i dødsdommer  i 2017.

Bedre «karma»

I Thailand har lovgivningen i flere tiår gitt mulighet for dødsstraff. Tidligere henrettet myndighetene fanger ved skyting, og innimellom har debatten nærmest tatt heroiske former.

Den thailandske fengselsbetjenten Khun Chavoret arbeidet i Bang Kwan-fengselet i Bangkok og ble i 2006 landskjent med biografien «Den siste bøddel». Der fortalte han om hvordan han hadde henrettet 55 fanger ved skyting gjennom sine nesten tjue år i jobben. Senere ble bøddelens nedtegnelser filmatisert, med noen av Thailands fremste skuespillere i hovedrollene. Selv mente Chavoret at han kun fulgte ordrer, og at han hjalp fangene med å forbedre sin «karma» ved å henrette dem.

De siste ukene har henrettelsen av Theerasak Longji skapt intens debatt i Thailand. Før Longij ble henrettet, var det store demonstrasoner utenfor Bang Kwan-fengselet, men i et samfunn som det thailandske, hvor narkotikakriminalitet og gjengkriminalitet er utbredt, ser mange gjeninnføringen av dødsstraff som et effektivt instrument for å sikre lov og orden.

En meningsmåling publisert i slutten av juni viste at 80,5 av de spurte mente at kriminelle dømt for alvorlige forbrytelser skal henrettes i stedet for å sitte fengslet på livstid. Prakhit Atthamii, som bor med sin kone og deres to barn i Bangkok, mener at de ikke hadde noe annet alternativ enn å henrette Theerasak Longji.

- Mannen drepte en 17-åring med 24 knivstikk. For å stjele en mobiltelefon! Han visste hva han gjorde. Om man ikke får stoppet slike overfall og sender ut et klart signal om konsekvensene vil kriminaliteten bare øke, sa han til thailanske medier.

Trass i massive demonstrasjoner utenfor Bang Kwang-fengselet, gjenopptok Thailand sin praksis med henrettelser da Theerasak Longji fikk giftsprøyten. Foto: Reuters