I denne serien bruker vi å ta for oss ett tema hver uke. Så langt har vi vært gjennom alt fra pilegrimsvandring til bensinkrig. Men hva om vi lar skjebnen bestemme? Hva om vi bare lukker øynene, lar søkefeltet stå tomt og gir oss fullstendig hen til tilfeldighetens algoritmer? Hva skjer da? Jo, da får vi treff på de merkeligste nyhetssaker som for lengst har gått i glemmeboka. Her er et lite utvalg.

Foto: Faksimile Adresseavisen 21. november 1929

Svalbard - en gullgruve med kull

«Flere milliarder tonn nyttbar kull på Svalbard». Dette var den sensasjonelle oppslagsaken i Adresseavisen den 21. november 1929. Dosent Adolf Hoel (Adolf var et populært guttenavn i Norge fra slutten av 1800-tallet og fram til 1940) hadde dagen før holdt et foredrag i Trondheim polytekniske forening om Svalbard, kullforekomster og kulldriften der. Der kunne han fortelle at kull fra Svalbard dekket åtte prosent av det norske kullforbruket, og at den norske kulldriften var fullt konkurransedyktig med andre lands kullproduksjon. Men for at «kullskibningen» (altså frakten av kull) skulle holde tritt med produksjonen, trengte Norge en isbryter med hensyn til isforholdene der oppe.

Øvrige nyheter denne dagen fortalte om et «aeroplan» som hadde styrtet ned i sentrum av New York City, en engelsk redningsaksjon for bevaringen av Nansens båt Fram, samt at det var reiste et krav om at kjempegrottene under Svartisen måtte fredes øyeblikkelig.

Jeg fikk selvfølgelig et ordentlig sjokk, men jeg fikk da trukket kniven ut, kastet den fra meg på marken og varslet lege.

Fru Langlie
Foto: Faksimle Adresseavisen 5. april 1950

7-åring kom hjem med en bordkniv stikkende ut av ryggen

Onsdag 5. april 1950 kunne Adresseavisen gi sine lesere nyheten om at «en 45-årig arkitektfrue var stukket ned med kniv». Ikke i Trondheim, vel og merke, men på Nesodden. Saken om arkitektfruen som ble stukket og drept med en tollekniv vakte oppsikt over hele landet, og dramatikken ble ytterligere forsterket ved at også arkitektfruens sønn ble forsøkt myrdet.

«Omtrent samtidig med at fru Ibsen ble drept, ble hennes 7 år gamle sønn Jørgen overfalt mens han var ute og lekte, og ble stukket med en bordkniv i ryggen. Etter de opplysninger som foreligger kom gutten hjem litt før kl. 17 med bordkniven sittende i ryggen. Fru Langlie som bor i huset siden av sier følgende til avisen.

- Jeg fikk selvfølgelig et ordentlig sjokk, men jeg fikk da trukket kniven ut, kastet den fra meg på marken og varslet lege.

Foto: Faksimile Adresseavisen 5. april 1950

Øvrige nyheter denne dagen fortalte om at svensk film var katastrofetruet og at 500 kinoer sto å fare for å måtte legges ned (fantes det virkelig 500 kinoer i Sverige i 1950?). Adresseavisen presenterte også en historie om at danske og svenske fiskere til stadighet ble antastet i Østersjøen, og at en isbjørn fra et sirkus hadde revet venstre arm av en 6 år gammel pike på Katrineholm i Sverige.

Foto: Faksimile Adresseavisen 14. april 1982

Kidnappet haikende skolejente - stakk av fra bensinregningen

Om en følgende sak hadde skjedd i dag ville adressa.no vært full av saker om hendelsen bare minutter etter at politiet hadde fått beskjed. Men i 1982 var det ikke før dagen etter at avisleserne fikk vite om den dramatiske aksjonen som utspant seg dagen før.

«To unge gutter fra Nord-Norge ble sent i går kveld pågrepet av politiet etter en vill bilferd fra Hommelvik via Trondheim sentrum før de ble stoppet mellom Viggja og Orkanger. Med seg i bilen hadde de en skolejente fra Levanger, som ble tvunget med på den dramatiske bilturen».

Det hører med til saken at politiet første ble varslet da ungdommene hadde stukket av en bensinregning på hele 140 kroner (full tank i 1982, knapt et par liter i dag). Tre utrykningsbiler tok opp jakten på bilen som til og med hadde en sjåfør uten gyldig førerkort bak rattet. Det hel endte bra da, skrev Adresseavisen, og jenta gråt av lettelse da den vanvittige bilturen var over.

Øvrige nyheter denne dagen fortalte om at Tommy Cavanagh hadde underskrevet kontrakten som RBKs nye trener, Arnfinn Nesset hadde tilstått underslag av penger i retten, og at regjeringen ville foreslå over 40 nye oljeblokker på norsk sokkel.

Foto: Faksimile Adresseavisen 2. februar 1980

Sjokkpris på bensin

Og helt til slutt en «trist» nyhet fra lørdag 2. februar 1980 da Adresseavisen kunne melde om at «mandagens prishopp på bensin bare var starten». For allerede et par uker senere kunne man måtte regne med å betale hele 3 kroner og 60 øre per liter høyoktan bensin. Det latinske uttrykket Sic transit gloria mundi er vel på sin plass her. Noe som betyr noe slikt som «slik forgår verdens herlighet».