Dødsannonsen, som rapporterte om rike og distingverte borgeres dødsfall, var et fast innslag i Adresseavisen på 1700-tallet. Den 25. September rapporterer avisen at “Hr. Thomas Angell, en Broder af forhen afgangne Stats-Raad Angell, død[e] den 19 Septembr. i sit Alders 75de Aar”.

TEMA: Adresseavisen 250 år

Thomas Angell var en kjent kjøpmann og gods- og bergverkseier i Trondheim. Brødrene Thomas og Lorentz Angell hadde arvet en betydelig formue som var blitt bygget opp gjennom flere generasjoner. Brødrene hadde et svært tett forhold, og ettersom Thomas aldri selv ble gift levde han store deler av sitt liv sammen med broren og hans familie i et hus nederst i Kjøpmannsgata. Etter brorens død i 1751 fortsatte Thomas Angell å bo sammen med brorens familie, også etter at niesen Karen giftet seg med den danske historikeren Peter Frederik Suhm. Forholdet mellom Angell og Suhm surnet etterhvert, noe som førte til at Angell flyttet ut av sin avdøde brors hjem. Flere årsaker har blitt lagt til grunn for dette bruddet, for eksempel Suhms mange utenomekteskapelige forhold. Et spenstigere forslag er at Angell ble fornærmet da ekteparet Suhm glemte å servere hans sedvanlige aftensgrøt en kveld de holdt selskap.

Waisenhuset: Waisenhuset i Kongsgårdsgata 2, like ved Nidarosdomens vestfront, er en av Trondheims eldste sosiale institusjoner. “Waisen” er tysk og betyr “foreldreløs”.

Uavhengig av den virkelige årsaken, førte bruddet til det som i ettertid har blitt selve grunnlaget for Thomas Angells ettermæle. I stedet for å overlate sin store formue til niesen og hennes ektemann, bestemte Angell seg nemlig for å testamentere det meste til Trondheims fattigste. I årene etter hans død sørget Thomas Angells Stiftelser for å finansiere store deler av byens utgifter til fattigvesenet, blant annet Waisenhuset, som huset byens foreldreløse barn.

Adresseavisen ble første gang trykket i 1767 og er Norges eldste nålevende avis. I jubileumsåret presenterer Siv Gøril Brandtzæg og Johanne Kristiansen fra NTNUs forskningsgruppe Enlightenment News en ukentlig nyhet fra nøyaktig 250 år siden.