Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen

- Kjenner jeg deg?

- Nei, ikke i det hele tatt. Men jeg har nettopp sendt deg en epost.

- Det har jeg ikke fått med meg.

- Det er ikke så farlig. Jeg skrev bare litt om meg selv. Hvor jeg jobber, hvor jeg har gått på skole, hva jeg liker og litt forskjellig annet. Jeg la også ved en komplett liste over alle jeg kjenner og hvem som er i min nærmeste familie. Og så la jeg ved noen bilder av meg selv og barna. Og noen bilder fra ferier jeg har vært på.

Les også: Følgefeil

- Men hva vil du, egentlig?

- Jeg ville bare si at jeg synes du er et grusomt menneske. Kravstor, egoistisk, høylytt og ekkel. Du representerer dem jeg ikke vil ha noe med å gjøre. Rasshølene, de høylytte og kravstore drittsekkene.

- Hva mener du?

- Du er bare en sosialistisk, marxistisk multikulturell islamist. Du burde sendes hjem dit du kom fra med første fly. Du burde få negerhuden din skrellet av. Du er ei hettemåke, ei akbar-kjerring og en trygdepudding. Ei feit sugge overfôret på Nav-penger. Du burde voldtas med en kaktus. Det er et svik og en skam å kalle ei tildekket såte som deg for ei dame. Du er bare et tragisk eksemplar av et menneske. Hadde det vært opp til meg, hadde vi slått ring om deg, sølt bensin og tent faklene. All hetsen du får, er fortjent. Det var egentlig alt jeg ville si. Ha det bra.

Les også: Du må ikke sove i timen

Denne telefonsamtalen har selvfølgelig aldri funnet sted. Jeg ville i så fall fått en diagnose og tilbud om profesjonell hjelp før jeg hadde rukket å legge på røret. Men alle personangrepene, alle de hatefulle karakteristikkene, er i aller høyeste grad reelle. Samtlige er de siste ukene blitt rettet mot én og samme person, en norsksomalisk 20 år gammel kvinne fra Bodø. Sumaya Jirde Ali har til tross for sin unge alder markert seg som en prisbelønnet forfatter, skribent og samfunnsdebattant. Hun er løftet frem som en viktig stemme for en gruppe som ikke så ofte blir hørt: jenter med minoritetsbakgrunn. Av lokalavisen Bodø Nu ble hun kåret til Årets bodøværing 2017. Hun er blitt en ettertraktet debattant og foredragsholder landet rundt.

Les også: Kan det være nødvendig å være så sint?

Så våknet nettrollene, godt hjulpet av det sterkt innvandringskritiske nettstedet Resett. De trakk et par Twitter-meldinger fra 20-åringen ut av ermet og åpnet kommentarfeltene på vidt gap. Mange under ugjenkjennelige pseudonymer, andre under fullt navn. To klikk unna ligger vennelister, feriebilder og arbeidsforhold.

Dette er bare et lite øyeblikksbilde av hvordan ordskiftet er blitt i lille Norge. Sumaya Jirde Ali er bare én av mange som får kjenne det på kroppen. Hun er ung, kvinne, innvandrer og muslim. Og hun tør å åpne kjeften. Hun oppfyller alle kravene for å få det til å renne over for dem som ikke eier et fnugg av skamvett i sin omtale av medmennesker, gjerne under påskudd av å forsvare norske verdier. Denne uken skulle hun deltatt på en rekke arrangementer flere steder i landet, blant annet i Bergen på kvinnedagen. I stedet ligger hun utmattet og syk hjemme etter råkjøret. Våger hun seg ut, er det med voldsalarm i lomma.

Det er tydeligvis en god stund siden folkeskikk var en fundamental norsk verdi.

Les også: Kontroll + Alt

Les flere Tankestreif her!

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.