Leder torsdag 25.6.2009

Pinlig i Litauen

StatoilHydros oppførsel i Litauen er like pinlig som fulle nordmenn som dummer seg ut på sydentur.

Saken oppdateres.

Dagens Næringsliv avslørte i går at ledelsen for StatoilHydros bensinstasjoner har protestert intenst mot at Litauen fra 1. januar i år innførte forbud mot detaljsalg av brennevin og annen alkohol mellom klokken 22 og 8. Hensikten med forbudet var å redusere fyllekjøringen. Litauen ligger på europatoppen for dødsulykker i trafikken. Antall trafikkulykker som skyldes fyllekjøring har gått ned med 45 prosent på de få månedene siden StatoilHydro, andre bensinstasjoner, kiosker og butikker ble pålagt å stenge alkoholsaget om natten.

Men dette ville ikke StatoilHydro finne seg i. Nordens største selskap, der den norske stat eier 67 prosent av aksjene, har insistert på å selge alkohol i Litauen om natten. I et brev til landets helseminister klager den norske sjefen for selskapets virksomhet i Litauen. Ifølge Dagens Næringsliv er selskapet bekymret for at forbudet virker konkurransevridende og vil føre til at selskapet må si opp ansatte. StatoilHydro får seg også til å skrive at «muligheten til å selge alkoholholdige drikkevarer uten restriksjoner ble tatt i betraktning» da selskapet valgte å investere store beløp i et nettverk av bensinstasjoner i landet. Vi forstår godt at den norske sjefen for StatoilHydro i Litauen ba om at brevet til landets helseminister skulle håndteres fortrolig.Nå er saken likevel blitt kjent, og heldigvis for det. Sjefen til StatoilHydros mann i Litauen støtter kravet om å få ta opp igjen salget av alkohol om natten. I går, noen timer etter at saken ble offentlig kjent, var det omsider noen høyere opp i oljeselskapet som tok til vettet og satte en stopper for en slik oppførsel. StatoilHydro må selvsagt ha de samme rammebetingelser som andre virksomheter. Selv om andre aktører ikke respekterer forbudet mot nattsalg av alkohol, er det likevel ikke selskapets rett å true landets myndigheter med oppsigelser.Bortsett fra noe diskusjon om korrupsjon, har det vært lite oppmerksomhet om hvilke krav som skal stilles til norske selskapers fremferd i andre land. Det er et rimelig å krav å stille til StatoilHydro at selskapet som et minimum skal gå foran og vise samfunnsansvar. Med oppførselen i Litauen tok selskapet mer rollen som bakstreversk kverulant, mot et forbud som utvilsomt er ansvarlig og nødvendig. Fra helsekomiteen i Litauens parlament har StatoilHydro fått en betimelig påminnelse om at alkoholsalg fra bensinstasjoner er forbudt hele døgnet i landet selskapet kommer fra.En informasjonssjef i StatoilHydro la seg i går flat og innrømmet at brevet aldri burde vært sendt. Litauiske myndigheter bør en av de nærmeste dagene få en uforbeholden unnskyldning fra StatoilHydros toppledelse. 
På forsiden nå