Kommentar tirsdag 15.09. 2009

Rødgrønn jubel - knuser sentrum

Statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet har gjort en historisk valgkamp og et eventyrlig valg.

Saken oppdateres.

Takket være Aps fremgang kan de rødgrønne styre i fire år til. Det kan bli tøft – etter nedturen for koalisjonspartnerne. Arbeiderpartiet har gjort en god valgkamp og et overraskende godt valg. Partiet har mobilisert så mange velgere at det rødgrønne flertallet er sikret, og alle borgerlige alternativer er lagt i grus for fire år fremover. Det rammer Frp-leder Siv Jensen, som gjør et godt valg til ingen nytte. Og det knuser Venstre så til de grader at partileder Lars Sponheim allerede har varslet sin avgang. Høyre-leder Erna Solberg gjør et rimelig bra valg, mens KrF-leder Dagfinn Høybråten havner på et historisk lavmål.For det borgerlige Norge , som i nesten fire år har hatt flertall på meningsmålingene, er dette valget dramatisk. Det viser tydelig at velgerne er lei av rot og kaos. De søker stø kurs, som har vært hovedappellen til de rødgrønne.SV tok sjansen på å slippe jubelen løs da valgdagsmålingene kom ved 21- tiden i går kveld, noe som var lett å forstå i lys av en tung og vanskelig valgkamp. Men Kristin Halvorsen skjønte nok hvor det bar. Velgerne har sviktet SV i såpass store mengder at partiet i natt stod i fare for å miste fire mandater. Senterpartiet gjør et valg omtrent som sist, og berger sine mandater, noe som er ganske sterkt i lys av alle problemene partiet har slitt med.Den rødgrønne seieren må derfor i sin helhet tilskrives Ap som faktisk har gjort en bedre valgkamp enn de fleste har fanget opp. Fortsatt rødgrønn regjering er en sensasjon. Det er mot normalt at en sittende regjering overlever et valg, og vi må 16 år tilbake for å finne noe tilsvarende. Da var det Gro Harlem Brundtland som uten å vinne noe flertall likevel fikk fornyet tillit. Jens Stoltenberg, stiller i en helt annen divisjon siden hans koalisjon faktisk får flertall for andre gang.Det mest imponerende med en ny periode for de rødgrønne, er at de har gått til valg uten å stille med en stor kampsak eller reform. Det eneste løftet de har gitt er mer av det samme, altså stø kurs. Derfor er det nærliggende å forklare en rødgrønn seier med det borgerlige kaoset i regjeringsspørsmålet.Vinterens store Frp-bølge har fått en kraftig knekk. Siv Jensen som var dronningen på borgerlig side, er ganske klart blitt satt på plass av velgerne. Nesten samme oppslutning som sist kan bidra til å jekke henne ned noen hakk. Drømmen om å bli statsminister er nå definitivt knust. Frp vil åpenbart gjøre et godt valg, og fortsatt være det største partiet på borgerlig side, men Siv Jensens blir nå straffet for at hun aldri har forsøkt å bygge opp et realistisk regjeringsalternativ.Men verst går det ut over Lars Sponheim. Sammen med Frp-lederen er det Sponheim som har låst alle borgerlige muligheter. Det blir nå straffet hardt. Sponheim er ferdig som partileder, og sentrum ligger nede for telling etter KrFs elendige valg.Mye tyder på at den rødgrønne seieren mer er et resultat av den borgerlige elendighet enn den sosialdemokratiske fortreffelighet. 
 
På forsiden nå