Ordet fritt:

La hele august være festival

Denne idéen er faktisk for god til at de allerede etablerte kulturinstitusjonene skal få bestemme hvem, hva og hvordan, skriver lederne for Leütenfest, Skog og Drivhusfestivalen

Edinburgh har sin Fringe Festival. Innleggsforfatterne mener en slik festival forfolket av folket er noe for Trondheim. Bildet viser utøvere i The Aluminum Show under Fringe Festival i 2008. 

Saken oppdateres.

I 2012 besøkte den skotske festivalguruen Paul Gudgin Trondheim og fortalte om hvordan Edinburgh hadde lykkes med å samle masse aktiviteter til en måned under banneret «Fringe» som til sammen utgjør verdens største kunstfestival med over 3.000 forskjellige aktiviteter fordelt på 25 dager. Det spesielle med «Fringe» er at det er en såkalt unjuried festival uten noen form for jury hvor det er ingen kriteria for hva som passer inn. Ergo alle som vil være med på programmet får lov.

Etter et par år med tid til ettertanke for denne noe sprø, men geniale ideen kommer Adressas kommentator Ole Jacob Hoel og blåser liv i den igjen.

LES OGSÅ: La hele august være festival (PLUSS)

Dagen etter hører vi et flerstemt «ja» fra byens kulturtopper. Og den 11. november har Byscenen, FARK, Trondheim Calling og Pstereo invitert til en paneldebatt hvor de spør om dette er en god idé og hva dette vil bety for Trondheim. Panelet består utelukkende av veletablerte kulturinstitusjoner.

LES OGSÅ: Kulturtopper er positive til augustfestival

Vi som også opererer i kulturfeltet i Trondheim, men kanskje ikke er like etablerte eller utøver dette på et profesjonelt nivå hvor vi tjener penger og tar oss ut lønn for innsatsen vi legger ned, sitter igjen og tenker; hei, vent nå litt! Dette er en fantastisk god idé som vil styrke alle som driver med en form for kunst eller kultur i byen. Dette er verktøyet som kan løfte alt det som skjer rundt omkring i byen opp i lyset. Denne idéen er faktisk for god til at de allerede etablerte kulturinstitusjonene skal få bestemme hvem, hva og hvordan.

Ja, la hele august være festival sier vi, men bruk det som et redskap til å få fram det store mangfoldet. De små som tilsammen kan gjøre Trondheim til en enda mer unik og interessant kulturby. De store aktørene gjør en bra og viktig jobb, men de greier seg fint allerede og det er mer enn nok plass til alle. Gjør som Edinburgh og åpne slusene slik at dette blir en «unjuried» festival for folket av folket.

På forsiden nå