Fylkespolitikerne i Nord-Trøndelag står foran en vanskelig avgjørelse når de i april skal bestemme hvordan eierskapet til det fylkeskommunale kraftselskapet NTE skal fordeles mellom kommunene. De 23 «arvingene» er slett ikke enige om hvilke kriterier som skal følges.

Kommunene som har bidratt med kraftutbygginger, mener dette må ha stor vekt, mens de folkerike kommunene ønsker en fordeling etter innbyggertall. Et alternativ er å fordele verdiene likt.

Denne uken la fylkesrådet frem sitt forslag. Klokelig nok har de valgt en modell som kombinerer de tre prinsippene, men samtidig favoriserer forslaget de folkerike kommunene. Fordelingsnøkkelen er slik: innbyggertall (75 prosent), naturverdier (15 prosent), like mye til alle (10 prosent). Dette innebærer at Stjørdal, Steinkjer og Levanger vil bli de største eierne av NTE.

Når forslaget nå skal ut på høring, vil det ikke være noen overraskelse at mange av kommunene i Namdalen ønsker en annen vektlegging. Allerede har det kommet krasse reaksjoner. Det er ikke usannsynlig at det endelige vedtaket imøtekommer kraftkommunene noe mer. I så fall vil det ikke være direkte urimelig, selv om alle skattebetalere og strømkunder i fylket har bidratt til verdiskapingen i NTE. Kraftkommunene har også hatt betydelige løpende inntekter gjennom mange år.

Bakgrunnen for at milliardverdiene nå skal overføres fra fylkeskommunen til kommunene er den påtenkte sammenslåingen av de to trøndelagsfylkene. Ingen i Nord-Trøndelag vil at sørtrønderne skal få del i arvesølvet, og man ønsker at det fortsatt skal være offentlig eid. Å bli overtatt av 23 eiere med skiftende politiske motiver og økonomiske behov, er ingen ubetinget fordel for utviklingen av et så stort og viktig selskap som NTE. Men det er prisen man må betale.

I tiden frem til fylkestinget vil det bli heftig debatt om prosenter og fordelingsnøkler. Skillelinjene går på tvers av partiene. Uansett er det viktig å få en god løsning. Det har stor betydning for kraftselskapets fremtid og ikke minst er det en forutsetning for å kunne realisere tanken om ett Trøndelag.

De som ikke ønsker en sammenslåing av fylkene, er ikke nødvendigvis så motivert for å få på plass et smertefritt eierskifte. Likevel har vi tro på at nordtrønderne klarer å ordne opp i det krevende arveoppgjøret.

Alle kan ikke få det som de vil, men den viktigste oppgaven for eierne bør være å sørge for at NTE fortsatt blir i stand til å levere gode overskudd.