Debatt

«Tallene på antall drept småfugl per katt er oppblåst så det holder! »

Les hva trønderne mener om katt som tar småfugl

Katt som tar småfugl får mange til å reagere. 

Saken oppdateres.

En trønder som ber katteeiere ta seg sammen og sørge for at katten deres ikke tar fugl, skaper stor debatt i kommentarfeltet.

«En god katteeier kastrerer dyret sitt om det ikke skal brukes til fornuftig avl. La katt være katt. Tviler sterkt på at de utgjør det største problemet egentlig», skriver Henriette P. Stene.

Problemet er ikke kattene

«Katten utgjør kun en minimal del av årsaken til at fuglebestanden har gått ned. Å sette bjelle på katten er det samme som å utsette katten for dyreplageri, den vil garantert sette halsbåndet fast før eller siden. Matmangel og kulde tar livet av flere fugler enn katten klarer», mener Arne Christian Eggen.

«Myndighetene vil jo knerte måltrost med mer, så er nok ikke bare pus», påpeker Per Harbu-Haug.

Andre tar det hele mindre alvorlig: «Jeg skal be katta om å oppføre seg fremover. Gjør hun ikke det, så blir det skjenn», skriver Einar.

SE OGSÅ: Tyholt-reven jages av katt

Richard Edvinsen foreslår andre løsninger: «Man kan sette opp kasser ute i skogen for å hjelpe småfuglene. For ti år siden så jeg masse kasser i skogen. Nå er det minimalt med kasser. Kan også være en forklaring på nedgangen blant småfugler.»

Flere meninger:

Her kan du lese flere innlegg. Hva mener du? Bidra selv i kommentarfeltet under denne artikkelen.

«Kattene har sine territorium som de skal vokte på ære og æresbevisning til eieren, og av og til så gjør de de merkeligste ting. Som å fange en mus eller fugl, og legger den pent på brystkassa di, eller i fotenden før du våkner og venter på reaksjonen..»

Roger Jakobsen

LES OGSÅ (PLUSS): Men fugler vil vi også ha

«Tallene på antall drept småfugl per katt er oppblåst så det holder! Jo eldre katten blir jo mindre interessert blir den i å ta småfugl. En vinter med sprengkulde kan halvere en gråspurvbestand. Skal vi be værgudene skjerpe seg?»

Roger Johansen

«Katter bør kun bruke halsbånd som åpner seg hvis de hektes fast i noe. Katter smetter gjennom hekker og gjerder, så den bjella du ser for deg har jeg fint lite tro på at blir hengende særlig lenge. »

Johan M. Svensson

«Det er da mer småfugl nå enn på veldig lenge. Var mye verre når vi sprøytet med DDT.»

Lars-Erik Østerud

«Som jeg har forstått er det ikke mange måneder siden Mattilsynet igjen oversendte forslag til Landbruks- og matdepartementet om påbudt merking av katter. Landbruks- og matdepartementet har igjen avslått forslaget.»

Tante L

«Rotter tar også fugler, fugleunger og ikke minst egg. Katter som går fritt tar rotter. Ingenting er så enkelt som man skulle tro om man begynner å se på populasjonsdynamikk. Det er naivt å tro at menneskers nære boligområder, hvor huskatten helst ferdes, er de viktigste hekke- og spiseområdene for fugleartene.

Påbud om chipping er helt greit. Halsbånd også. Halsbånd med bjelle-tull!»

Fia

«Katter har alltid jaktet på mus og fugler. Katter har faktisk lov til å gå løse. Jeg skjønner ikke problemet.»

Anonym

«Setter du bjelle på katten, så klarer den ikke å ta mus og annet skadedyr heller... Dilemma det her.»

Yuup

LES OGSÅ: Borettslag i Trondheim vil fjerne umerkede katter

På forsiden nå