Debatt

Byens severdigheter må bli enda mer turistvennlige

Allerede middelalderbyen Nidaros visste å markedsføre seg

Ikke turistvennlig: Elendige toalettforhold på Kristiansten festning, mener innsenderen. 

Saken oppdateres.

Da satset man på pilegrimer. I dag er det turister. Byens største turistmagnet, Nidarosdomen, har forbedret sine rutiner. Det er slutt på masseguiding av opptil et par hundre turister på en sprakende mikrofon. Da lignet katedralen mer en børs. Så ille var det at flere cruisebåter, både av den grunn og byråkratisk og tidkrevende registrering, sluttet med innvendig besøk.

23. juni ble det feiret at det er 25 år siden signingen av dronningen og kongen. En uke før feiringen hadde Domen et stygt tilbakefall. De satte opp en stigebil med kraftig motordur foran Vestfronten for å sjekke at det ikke er noen løse deler. Men hvorfor gjøre det på en av de 16 dagene i juni med cruisebåt? I mai var det to cruisebåter.

SE OGSÅ: Vi har lyst på biltur og ferie, men alt er kuttetDet er imidlertid ikke bare støy og dårlig lydkvalitet som gjør at turistene sitter igjen med dårlige minner fra kunnskapsbyen, kirkehovedstaden eller hva man akkurat nå har funnet det opportunt å kalle den. Det er også vanskelig å finne en do eller man må stå i lang kø for å få lettet på trykket. Der er Kristiansten festning en av verstingene.

For noen år siden var den et toaletttilbud med stor kapasitet på utsiden. Nå er inngangsdøren låst med en gedigen hengelås. I Bergen får turistene utlevert et dokart. Det ser ut til at noen har den forestillingen at desto flere inntrykk turistene blir utsatt for, desto bedre. Men ofte kan kvantitet gå på bekostning av kvalitet. Sverresborg museum kunne med fordel ha loset turistene gjennom mindre deler av museet og fordelt dem på mindre grupper.

SE OGSÅ: Snart er det moskusjakt - jeg gruer meg, Oppdal!Ideelt sett burde turistene hatt en hel dag på museet. Men «instant tourism» legger ikke opp til det. I motsetning til Ringve Museum, som setter maksimumsgrenser for hvor mange turister de guider i gangen, gjør ikke Sverresborg museum det. I en bondestue med plass til 25 kan det dobbelte presses inn. Riktignok har museet gjort noen kreative grep på andre områder de siste årene.

SE OGSÅ: Tredveåra rykker nærmere

På forsiden nå