Debatt

Elgeseter gate kan bli en fest

Elgesetergate kan bli et sted man vil være men da må det gjøres noe med busser, biler, støv og støy.   Foto: Mathias Midbøe

Saken oppdateres.

Attraktive gater kan konkurrere med marka om søndagsturen, men da må gata være tilpasset menneskers behov og sanseapparat. Å tro at det skal myldre av handlende mennesker og kafégjester i en gate hvor man må rope for å prate sammen, er naivt. Vi kler på oss når vi fryser og spiser når vi er sultne. På samme måte velger vi å oppholde oss de stedene som gjør at vi føler oss vel. Et attraktivt sted er et sted som tar mennesker sine behov på alvor. Det gjør ikke Elgeseter gate i dag.

LES OGSÅ: Så store utslag gir el-parkeringsavgiftene i sentrumEt grunnleggende behov hos mennesker er følelsen av trygghet. I Elgeseter kjører busser og biler forbi fotgjengere i 50 km/t. Det er to fartsgrenser som er spesielt viktige for fotgjengere. Ved fart over 50 km/t ender de fleste trafikkulykker med fotgjengere i dødsfall eller alvorlige skader. Ved fart under 30 km/t er dødsfall og alvorlige skader sjeldent. Jeg er nok ikke den eneste som skvetter til når bussene i Elgeseter dundrer forbi. Farten på bussene og bilene i Elgeseter gate både føles og er farlig. De aller fleste unngår steder hvor de føler seg utrygge, folk unngår også Elgeseter gate hvis de kan. Å gjøre gata tryggere er nødvendig for at den skal bli attraktiv. Det er dessverre ikke slik at alle trygge steder også er attraktive steder. Et annet viktig behov for oss mennesker er å ha det behagelig – eller sagt på en annen måte – unngå negative sanseopplevelser. Negative sansepåvirkninger som skyldes vær og vind er det lite man får gjort noe med når gata først er utformet som den er.

LES OGSÅ: Kjære kunde, jeg blir kjeftet på og utskjelt hver dagNoe en derimot kan velge å gjøre noe med er støy og luftforurensing. I tillegg til støy, så har Elgeseter en lukt av eksos, som nok heller ikke bidrar til å gjøre gata mer attraktiv. En gate med et så høyt støy- og forurensingsnivå vil sjelden eller aldri bli attraktiv. Hvis et sted både oppleves trygt og det ikke finnes negative sansepåvirkninger er det fortsatt ikke nødvendigvis et attraktivt sted. Vi mennesker har også et behov for å underholdes. Vi ønsker vakre ting å se på, høre på, lukte på, kanskje også ta på. Gateforløpet i Elgeseter er monotont. Det blir som å spise et måltid som kun stimulerer én del av tunga. Du drar ikke tilbake til en restaurant som tilbyr et slikt måltid. Hvis Elgeseter skal bli attraktiv må den tilby oss noe mer enn asfalt og rust.Tenk på stedene du oppsøker i Trondheim, eller stedene du drar på ferie. Typisk for de mest populære stedene er at de har gater hvor bygningene har en stor detaljeringsgrad – en lang ettersmak. Bygningene og gatas utforming varierer også, samtidig som de er tilpasset hverandre og harmonerer. En smakseksplosjon! I de gatene kan en følge med på hva andre folk gjør, de har busker, trær, detaljerte lyktestolper, butikker har satt varer ut i gata, beboere har pyntet foran huset sitt. Det er stadig noe nytt å oppleve. Skal Elgeseter bli attraktiv må bygningene gi noe til publikum. Da kommer etter hvert publikum for å gi noe tilbake.

LES OGSÅ: - Helt satt ut av responsen på innlegget mitt om å tørke rumper

LES OGSÅ: Snakk om sex og samtykkeEn attraktiv gate tilbyr varierte opplevelser, er behagelige å oppholde seg i og den oppleves trygg – og gata gjør alt dette på en gang. Gater og plasser som fungerer bra er utformet i samarbeid med dem en ønsker at skal bruke stedene.

Når beslutninger om Elgeseter skal tas fremover bør brukerne av gata, og spesielt studentene, få være med i utviklingen. Da kan vi begynne å drømme om at gata skal bli en fest.

På forsiden nå