Debatt

Utrivelig månelandskap ved Samsjøen

Sårkant: Dette er synet som møter deg ved Samsjøen på grunn av nedtapping.  Foto: Odd Arne Tangstad

Saken oppdateres.

Vi var på Samsjøen i helga og sjøen ser ut som et månelandskap. Det er helt uforståelig. Jeg bor ved Selbusjøen, og den har vært full i hele vår, sommer og høst. Det har regnet i bøtter og spann, men hva hjelper det på Samsjøen?

LES OGSÅ: Her skulle det vært en innsjø. Hytteeier fortviler

Det er ikke særlig trivelig å måtte dra båten opptil en kilometer for å få vann under kjølen. Jeg regner med at kortsiktige inntekter (les: profitt) er årsaken, og mangel på kontroll og innsikt. Skal bli interessant å se hva alle de nye hyttebyggerne på sørsiden sier etter hvert. De får i hvert fall ikke noen Pulitzerpris for bilder tatt fra hytta si. Heller ikke fra turister.

LES OGSÅ: Naboene vil bevare HøyskoleparkenRundt Samsjøen er det naturreservat, der man for eksempel ikke får ødelegge selv døde busker og trær. Det er da merkelig at ingen slike regler gjelder Samsøen. Jeg antar at både fisk og vegetasjon ikke har særlig godt av denne praksisen. Jeg har et teknisk/økonomisk spørsmål: Jeg antar at man for hver tiende meter i høyde for vannstand får 1 atmosfære ekstra trykk mot kraftverket.Hvorfor da ikke holde Samsjøen full, og tappe ut eksakt samme mengde som man gjør ved lav vannstand? Det skulle gi mye mer kraft å selge, eller kjører man turbinene for kortsiktige (ad hoc) gevinster uten å tenke på mye høyere langsiktig utkomme? Jeg bistår gjerne med beregningene.

På forsiden nå