debatt

Mormor har bodd 90 år på Møllenberg. Nå foreslår de at hun skal flytte til Ranheim.

Svanhild Fjeldvik har bodd på Møllenberg i Trondheim i hele sitt liv. Nå er hun 90 år og trenger sykehjemsplass. Da får hun tilbud om å flytte til Ranheim. Barnebarnet Beate Jystad fortviler, for mormoren vil bo i kjente omgivelser.   Foto: Beate Jystad

Saken oppdateres.

Etter å ha hatt min kjære morfar på Ilevollen sykehjem, og nå min elskede mormor på Nidarvoll Helsehus, sitter jeg her og undres. Er det slik at en gammel «skrott» ikke trenger å få oppfylt annet enn de mest nødvendigste, primære behov, ja ikke det engang?

LES OGSÅ: Det er uverdig for eldre på sykehjemHvor er entusiasmen til den som jobber med gamle mennesker? Det finnes selvfølgelig enkeltpersoner som er fantastiske i jobben sin, men jeg opplever generelt at personalet er overarbeid og underbemannet. Å komme på en fremmed plass, blant ukjente mennesker er skremmende for alle. Der skal de gamle slå seg til ro og være tilfreds. De får ikke engang velge hvor de skal bo, men må ta til takke med «der det blir ledig først».

Her kan du lese Adresseavisens gjennomgang av 1781 alvorlige hendelser i eldreomsorgen i Trondheim.

Min kjære mormor venter nå på fast plass, og ønsker å bo på Bakklandet Menighets Omsorgssenter i sin siste fase av livet. Hun har nå fått tilbud om Ranheim Sykehjem, som ikke engang står på hennes ønskeliste til inntakskontoret.Vi har takket nei til plassen, da mormor har bodd 90 år på Møllenberg og ønsker å bo i kjente omgivelser. Hva er egentlig vitsen med å få komme med tre ønsker om sykehjemsplass, når det allikevel ikke tas hensyn til dette? Vi må stadig kjempe om korttidsopphold for henne da hun trenger konstant pleie og hjelp. Hvorfor er det slik at de som sitter i fengsel har bedre vilkår enn våre kjære gamle? Det er ikke noen selvfølge å komme ut i friluft, få noen form for fysisk aktivitet eller dusje seg når man har behov.

LES OGSÅ: Eldre i Trondheim skal få færre hjelpere

Jeg ønsker å skape debatt rundt eldreomsorgen i Trondheim kommune, og oppfordrer alle som har kjente og kjære på sykehjem i kommunen til å ha et våkent blikk og skjerpede sanser. Bruk media til å si «høyt» ifra, når det skjer en urett mot våre eldre.

LES OGSÅ: Medisiner fra sykehjem kan ha havnet på gata som narkotikaJeg skal stå på slik at min snille, elskede mormor får det bra, og at hun selv får bestemme hvor hun skal tilbring sine siste dager. Det er urett å bruke tvang mot mennesker. Brukermedvirkning og uttalelsesrett er sentrale spørsmål her.

På forsiden nå