Debatt

Slik kan du fylle 24 luker med spenning uten å bruke en eneste krone

Unngå kjøpepress: Barn ønsker seg ofte helt andre ting enn kjøpte gjenstander. Adventskalenderen kan fylles med spenning, uten at man trenger å kjøpe dyre gaver, skriver Solveig Birkeland.  Foto: Jan Haas, NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Finnes det noen som vil prøve noe nytt i år, noe annet enn å forsøke å tilfredsstille barn som tror det er en selvfølge at de skal få en gjenstand i adventskalenderen hver dag? Ofte ser det ut som de ikke blir glade i det de får heller.

Det de kanskje ønsker seg, uten å vite det selv, er mer glede sammen med de nærmeste. Jeg har noen forslag for å sette i gang fantasien.

LES OGSÅ: En skulle vøri fire år i romjul`n

• Gåter eller quiz (f.eks. med spørsmål om familiemedlemmer, venner, nærmiljøet eller andre emner).

• Små oppgaver f.eks. finne et dikt eller en vits til høytlesing neste kveld.

• Lapper som gir hint om et sted i huset hvor det finnes noe mer: På det aktuelle stedet ligger det en lapp med et ord. Når flere ord er samlet over f.eks. en uke settes de sammen til en setning som forteller om noe som familien skal gjøre sammen.

• Familiebilder, og at familiemedlemmene får i oppgave å fortelle de andre om hvordan de opplevde dette eller fortelle noe som de andre ikke vet.

• Et nytt familiebilde som helst bare én i familien har sett, og som blir delt opp i 24 eller 25 (hvorfor er aldri 1. juledag med i kalenderen?) biter og som kan legges som puslespill.

• En tom adventskalender som fylles på i løpet av adventsdagene, konkurranse om hvem som finner på noe helt spesielt flest dager (da bør det vel vanke en premie til slutt).

LES OGSÅ: Skal akuttberedskapen legges ned så må vi få bedre flyværEr det noen som tør å prøve? I de færreste familier vil vel et sånt forslag bli møtt med jubel. Tanken er at hvis flere foreldre som kjenner hverandre blir enige om å prøve noe sånt, er det kanskje mulig å gjennomføre det i år. Det hadde vært flott om flere skriver om ideer til ikke-materielle adventskalender. Og to tips til slutt:

1. Det finnes i alle fall en (kanskje flere) alternativbutikk i Trondheim som selger vakre adventskalendere med «bare» bilder.

2. Heldige er de barna som har voksne som har tid til å LAGE julegaver i adventstiden.

LES OGSÅ: Jeg brukte 8 liter spylervæske mellom Melhus og Storlien, og alle dråpene ble brukt på svensk side

På forsiden nå