Adresseavisen mener

Geiter i fengsel og hund på sykehjem er bra for helsa

Saken oppdateres.

Åtte geiter og geitekillinger er satt bak lås og slå i Trondheim fengsel. Ikke fordi de har gjort noe galt, snarere tvert imot. Geitene har vist seg å være geniale hjelpere for fengselet. De firbeinte skal erstatte traktorer som vanligvis slår gresset rundt murene. Ikke bare er det mer miljøvennlig, både kulturlandskap og det biologiske mangfoldet blir mye bedre og sunnere av å bruke beitedyr.

I et land som gror stadig mer igjen, burde langt flere områder blitt beitet. På jordene rundt Lian har det vært gjennomført samarbeidsprosjekt med beiting, ellers er det en drastisk nedgang i levende dyr på beite i Trondheims nærområder. Resultatene kan vi alle se med våre egne øyne. Det blir stadig mindre vakkert åpent kulturlandskap, stadig mer gjenvokste områder med kratt og skog.

Fengselsgeitene har flere oppgaver enn å klippe gresset. Dyrene har en positiv innvirkning på de innsatte, som har ansvar for det daglige stellet av dyrene. I kriminalomsorgen er det forsket på dette: – Dyr reflekterer ikke over hva de innsatte er her for. Det er blanke ark og god terapi, uttalte driftssjef ved Trondheim fengsel, Jens Andersskog, til Adresseavisen.

Det er ikke bare bak fengselsmurene de har god erfaring med firbeinte hjelpere. Sauer, geiter, høner, katter, kaniner, hunder, hester – til og med esler og lama blir stadig oftere en del av hverdagen på sykehjem, barnehager og andre institusjoner. I eldreomsorgen har man lenge sett at nærkontakt med dyr er verdifullt. Depressive lidelser, ensomhet, demens, uro og redusert språk er vanlig på sykehjem. Effektene av katt og hund blir rapportert å være entydig positive for det sosiale miljøet, humør og i stor grad også helse. Pasientene blir mindre deprimert og mer engasjert, de smiler og snakker mer.

Spesielt overraskende burde det ikke være. De fleste som har eller har hatt kjæledyr, vet hva dyr kan bety for livskvaliteten. Annerledes er det ikke om man er pleietrengende, snarere tvert imot. Behovene for det vi forbinder med et mest mulig vanlig liv, forandrer seg ikke. Nærkontakt med dyr er et godt eksempel på at enkle ting kan gi gode resultater om man bare tør tenke litt annerledes.

HTML: Påmeldingsskjema nyhetsbrev (Mailchimp, ukens meninger)

På forsiden nå