Adresseavisen mener

Kaotisk sommer for reformkommunene

Ap og Sp vil bruke tiden frem til valget godt.

Saken oppdateres.

Denne uka vedtok Stortinget regjeringens kommunereform med knappest mulig flertall. Kun én stemme sørget for flertall for at Norges 428 kommuner blir redusert til 354. Det er 74 kommuner færre enn i dag, den største reduksjonen i kommunetallet siden 60-tallet. Resultatet er imponerende nok, selv om vi helst skulle sett at langt flere kommuner fant sammen frivillig. Gudene skal vite at oppgaven ikke har vært enkel. Arbeiderpartiet, som tidligere har ønsket å redusere antall kommuner betydelig, har ikke lagt to pinner i kors for å bidra til kommunalminister Jan Tore Sanners (H) prestisjeprosjekt.

LES OGSÅ: 74 kommuner borte fra kommunekartet

At Ap har lite ønske om å hjelpe Høyre er forståelig, men det er pussig at partiet ikke ser behov for å gjøre noe med en kommunestruktur som for lengst er utgått på dato. Selv om det blir færre kommuner, vil ikke de grunnleggende utfordringene løses. Norge vil fortsatt være et lappeteppe av små og store kommuner med varierende evne til å løse sine oppgaver. Bedre blir det ikke av at regjeringen selv tøyset det til på målstreken med dårlig begrunnet tvang i elleve tilfeller. Det er svært vanskelig å forstå hvorfor namdalskommunene Nærøy, Vikna, Leka og Bindal skal slås sammen med tvang, mens kommuner som Osen, Tydal og Holtålen får fortsette som i dag.

Vil du ha ukas meninger fra Adresseavisen gratis i innboksen? Meld deg på vårt nyhetbrev via denne lenken

Denne usikkerheten vil naturlig nok opposisjonen utnytte for det den er verdt. Senterpartiet har kjørt et hardt løp mot sammenslåing og all form for sentralisering, og har fått godt selskap av Arbeiderpartiet. De vil bruke tiden frem mot valget godt. Kommunene har allerede blitt beroliget med at alle tvangsvedtak vil bli opphevet sporenstreks ved et regjeringsskifte, det samme gjelder fylkeskommunenen som slås sammen mot vin vilje. Det sier seg selv at viljen til å starte sammenslåingsprosesser, vil være så godt som ikke-eksisterende. Det kan de heller ikke klandres for. Også lokalpolitikere leser meningsmålinger. Selv om vi tviler på at en kommune som Leka vil lykkes som egen kommune i fremtiden, er det forståelig at Leka-ordfører Per Helge Johansen (Sp) kjemper med nebb og klør for kommunen sin. Først etter valget vet vi hva slags skjebne Leka og de andre tvangskommunene får.

LES KOMMENTAREN: Året da alle elsket bygda

Noen god start for en ny kommune er det dessverre ikke.

På forsiden nå