Adresseavisen mener:

Starmus er velkommen tilbake

Starmus ble et så vellykket arrangement at Trondheim bør arbeide for at festivalen blir arrangert i byen også i 2019.

Få kvinner: Jill Tarter var en av altfor få kvinner som var i aksjon på scenen under Starmus. 

Saken oppdateres.

Etter at festivalen tre ganger tidligere er blitt arrangert på Tenerife, kom Starmus til Trondheim denne uka. Arrangørene sa på forhånd at hvis begivenheten blir vellykket og hvis Trondheim og NTNU ønsker det, kan Starmus bli arrangert her i byen også neste gang. Det blir i så fall i 2019, siden festivalen normalt skal arrangeres hvert andre år.

Erfaringene fra årets festival viser at den er et verdifullt tilskudd til alle de andre aktivitetene Trondheim har å by på. Trondheim er verdens beste sted å arrangere en slik festival, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da han var med på å åpne festivalen. Det er store ord, men alt tyder på at festivalens grunnlegger, Garik Israelian og hans medarbeidere, er godt fornøyd.

LES OGSÅ: Kjente romforskere på kollisjonskurs med Hawking

De mange forelesningene i Trondheim Spektrum trakk fulle hus. Nærmere 3000 unge og entusiastiske publikummere fylte salen der verdens fremste forskere sto på scenen. Selv om Stephen Hawking og Buzz Aldrin ikke kunne komme, inneholdt festivalen en rekke andre attraksjoner. Mange av dem som deltok, tok opp noen av verdens mest sentrale problemer akkurat nå, både innenfor vitenskap og politikk. Kampen mot klimaendringer og fattigdom er to stikkord.

Takket være god innsats av Trondheim kommune kunne Starmus også tilby et innholdsrikt, gratis program til byens befolkning. Mange barn fikk møte lys levende astronauter, og ungdom fikk pirret nysgjerrigheten på verdensrommets gåter. Begivenheter som øker interessen for naturvitenskap, er verdifulle for Trondheim og NTNU.

Arrangementet var vellykket, men Starmus kan bli enda bedre. Arrangørene må sørge for en bedre kjønnsfordeling blant dem som står på scenen, og de kan samarbeide tettere med ulike miljøer i byen. Starmus er en arena for vitenskap og musikk. Hvis festivalen blir arrangert i Trondheim flere ganger, bør den også trekke inn andre trønderske miljøer som kombinerer kunst og vitenskap.

LES OGSÅ KOMMENTAREN:  Noe er faktisk viktigere enn penger

På forsiden nå