Adresseavisen mener:

Nidarosdomen må fortsatt være åpen for ulik musikk

Norske kirker har de siste tiårene åpnet seg for en rekke kunstneriske uttrykk som tidligere ikke var velkomne der.

Domkantoren Magne Draagen og Petra Bjørkhaug synes samarbeidet med Olavsfestdagene er blitt vanskelig. 

Saken oppdateres.

Denne utviklingen har vært positiv både for kirkene og publikum. Striden mellom Olavsfestdagene og domkantorene i Nidarosdomen må ikke føre til at tiden blir skrudd tilbake.

Adresseavisen fortalte i går om en strid mellom Olavsfestdagene og Nidarosdomen som har flere ingredienser. Uenighetene ser ut til å handle både om maktkamp, samarbeidsproblemer og ulikt syn på hva slags musikk som bør få slippe til i kirken.

Utgangspunktet er at Olavsfestdagene i høst ville arrangere konsert med popartisten Aurora Aksnes, mest kjent som Aurora. Kirken sa nei fordi de mente konserten ikke oppfyller kriteriene for hva som kan få slippe til i kirken. Menighetsrådet sa derimot ja, slik at konserten kan gå etter planen.

Det finnes selvfølgelig artister som ikke passer i et kirkerom, men vi mener det er fullt mulig å følge en liberal linje uten å bryte med kirkens verdier. Det har Nidarosdomen også gjort. Retningslinjene er myket opp. En rekke kjente artister har opptrådt i kirken de siste årene, som Motorpsycho i 2014.

I menighetsrådets retningslinjer for utleie heter det at «arrangement i kirken skal gi rom for undring, tro og håp». Ut fra dette er det vanskelig å forstå at Aurora ikke er velkommen. Hun er en engasjert artist som skriver egne tekster, og under konserten i Nidarosdomen ville hun bruke både orgel og kor.

LES OGSÅ: Daniel Lanois og Roseanne Cash kommer til kirken i sommer

Domkantor Magne Draagen sier til Adresseavisen at Olavsfestdagenes innhold er blitt mindre kirkelig. Der tar han feil. Utviklingen har snarere gått motsatt vei de siste årene. Olavsfestdagenes direktør Petter Myhr har tatt vare på arrangementets kirkelige utgangspunkt. Det er prisverdig at han vil åpne kirkerommet også for dem som tidligere ikke har følt seg velkomne der.

LES OGSÅ:

Myhr kan ha uttalt seg uheldig sa han sa at det ville bli medieoppslag om Aurora ikke fikk slippe til – men konflikten mellom Olavsfestdagene og domkantorene ser ut til å gå dypere. Vi håper partene klarer å skape et bedre samarbeidsklima med utgangspunkt i at Norge skal ha en åpen folkekirke. Å stramme inn på hva som får slippe til i kirkerommet, er et tilbakeskritt og i strid med en utvikling de fleste ønsker.

På forsiden nå