Debatt

Barna kan være med mormor og morfar på hytta, men mor må bli hjemme

Ferietid: For de fleste betyr det ferietur til hytta eller nye steder. Men ikke for alle. Langtidssykemeldte og arbeidsledige som går på arbeidsavklaringspenger (AAP) må være hjemme. Hvis ikke, mister de stønaden, skriver innsenderen.   Foto: Shutterstock/ Scanpix NTB

Saken oppdateres.

Det er ferietid. For de fleste betyr det ferietur til hytta eller nye steder. Men ikke for alle. Langtidssykemeldte og arbeidsledige som går på arbeidsavklaringspenger (AAP) må være hjemme. Hvis ikke, mister de stønaden. De som har lite fra før, blir straffet på denne måten. På Nav sine sider står det:«I utgangspunktet har du ikke rett på AAP når du har ferie. Dette fordi det i ferieperioden kan være aktuelt å delta i aktiviteter som sommerjobb, møter hos Nav, eller annen form for oppfølging. Du må informere om feriefravær på spørsmål fire på meldekortet. Feriefravær fører til redusert utbetaling».

LES OGSÅ: Lediggang er roten til mye godt

LES OGSÅ: Unngå at bilferien blir et mareritt

Det vil si at en eneforsørger som har som eneste inntekt AAP, ikke kan reise på ferie med sine barn. De som gjennom år og måneder kjemper en kamp for å få endene til å møtes, skal ikke engang kunne unne seg ei uke på familiehytta sammen med barna sine. Nei, sier Nav, da tar vi AAP'N din.Jeg blir sint, trist og lei meg. Nei, de er ikke late og giddeløse. De er høyst oppegående mennesker som helt uforskyldt har blitt syke eller arbeidsledige, og som har som sitt høyeste ønske å være en del av arbeidslivet, betale skatt og opparbeide seg feriepenger. Mennesker som prøver og prøver, håper og håper. Mennesker som gang på gang får negative svar på søknad om å være med å bidra på ordentlig vis. Ressurser som samfunnet sier nei takk til. Slik behandler vi folk i velferdsstaten Norge. For meg er dette uforståelig, umenneskelig og provoserende.

LES OGSÅ LESERINNLEGGET: Feriekabalen går aldri opp

De får ikke opparbeidet seg feriepenger av AAP, og de mister stønaden hvis de forteller Nav at de reiser på hytta. For vi er oppdratt til at vi ikke skal lyve. Barna kan være med mormor og morfar, men mor må bli hjemme. Det må være direkte demotiverende for alle som sliter og ikke finner de dørene til arbeidslivet som vår arbeidsminister sier hun har åpnet.

LES OGSÅ: Når tenåringen ikke vil bli medHeldigvis er dette regler som kan endres slik at alle kan få noen dager borte fra hverdagen med bekymringer og ubetalte regninger. Ikke bare vi som er så heldige å være friske og har en jobb å gå til. Et politisk parti har som motto «Alle skal med». Kan vi håpe? Det er snart valg.

Kari Daaland Lesjø 
        
            (Foto: Privat)

Kari Daaland Lesjø  Foto: Privat

På forsiden nå