Debatt

Ikke finn deg i urimelige vilkår i lokalbanken din

Kritisk til bank: Sjekk rundt for å finne det beste banktilbudet, oppfordrer Eystein Røset.  Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Tidlig i vår satte Selbu Sparebank ned rentevilkårene på Boligsparing for unge (BSU)-kontoen for kunder over 33 år til patetiske 0,1-0,2 prosent rente. De kjører samme vilkår som en ordinær «høy»-rentekonto. At Selbu Sparebank er nærmest unik med slike urimelige vilkår får være deres sak.

LES OGSÅ: Da boligpolitikk var velferdspolitikk

Jeg har kontaktet Haltdalen Sparebank, DNB, Skandiabanken, Nordea og Gjensidige som alle gir en rente mellom 3 prosent og 3,5 prosent på BSU etter fylte 33 år. Jeg reagerer også på et hvor umulig og vanskelig Selbu Sparebank fremstilte at det skulle være å flytte en BSU etter at man fylte 33 år. Dette er direkte feil. Det er kjempelett! Det er svært enkelt å flytte BSU-kontoen etter fylte 33 år, og bankene (da unntatt Selbu Sparebank) tilbyr som sagt samme rentevilkår, uansett alder. Man kan selvsagt ikke spare mer på kontoen, men det er ingenting i lovverket om BSU-kontoer som sier noe om hvor lenge pengene kan stå etter at man har fylt 33, slik at det er bare å la dem stå å forrente seg.

Les også: - Strengere boliglånsregler stopper ikke boligkjøp


Har du makset ut BSU kontoen din i Selbu Sparebank, er over 33 år, og har om lag 300000 på kontoen (pluss eventuelle renteinntekter), så sponser du Selbu Sparebank med over 10000 i året, kontra om du bruker tre minutter på å fylle ut et flytteskjema til en bank som ikke har så urimelige vilkår som Selbu Sparebank. Noe som da gjelder de aller fleste banker.

Jeg vil også nevne at de renteinntektene du får på BSU kontoen etter fylte 33 år står du helt fritt til å disponere til det du vil; du trenger ikke bruke de pengene på bolig. Lokalbank er vel og bra det, og jeg liker å være kunde i banken, men dette er for grådig.

LES OGSÅ: Kanskje den unge mannen likte å bruke litt makt overfor ei eldre dame

Så min helt konkrete oppfordring til alle Selbu Sparebanks BSU kunder er: Flytt pengene med en gang, selv om du ikke har fylt 33 år. Rentesatsen Selbu sparebank opererer med på BSU for folk under 33 er også en av de lavere på landsbasis. Haltdalen Sparebank, som også er en EIKA bank, tilbyr for eksempel 3,5 prosent på BSU.

 Les også debattinnlegget: Av og til tenker jeg at det skulle vært et slags «førerkort» for å skaffe seg hund


Igjen, uansett alder: Det er uansett lurt å ha i bakhodet at man snakker med en selger når man kontakter banken, ikke en rådgiver. Jeg vet de elsker å fremstille det slik, og de lever godt på lojalitet, men trofaste bankkunder har uten tvil de dårligste vilkårene. Let rundt; mange banker som har vesentlig bedre vilkår enn Selbu Sparebank, ikke bare på BSU.

Eystein Røset jr., bank-kunde 

Eystein Røset jr., bank-kunde 

På forsiden nå