Debatt

Men selvsagt gir økte strømpriser grunnlag for økte direktørlønninger

Ringvirkninger: Kabler til England vil derfor i realiteten bli importkabler for økte strømpriser her i landet, skriver innsenderen.  Foto: Audun Hoem Hagen

Saken oppdateres.


Høyres Hans Bårdsgård vil ha energipolitikk inn i valgkampen. Det er bra, det trengs! Han omtaler meg som «frontfigur i kampen mot fremtiden». Grunnen er at jeg går mot å bygge strømkabler til Storbritannia!

Kabler dit er kraftbransjens våte drøm. For strømprisene i Storbritannia ligger skyhøyt over prisene her i landet, i dag 58prosent høyere. Men nye kabler gir ikke mer strøm å eksportere. Kabler til England vil derfor i realiteten bli importkabler for økte strømpriser her i landet.

LES OGSÅ: Gir husrom til smartingerDet er også meningen, for det er her i landet 95 prosent av strømmen selges. Det er en ærlig sak at kraftdirektørene vil ha strømprisene opp. Men det er uærlig å ikke si dette, og begrunne nye kabler med behovet for økt forsyningssikkerhet! Til det formålet har vi mer enn nok forbindelser til andre land.

Ståle Gjersvold er konsernsjef i Trønderenergi, der 24 kommuner har eierandeler. Han støtter Bårdsgård i sosiale media. Gjersvold omtaler meg og andre slik: «Mer populistisk enn Frp, mer reaksjonær enn Sp og mer proteksjonistisk enn SV.» Den typen debatteknikk viser først og fremst mangel på reelle argumenter.Gjersvold mener at økte strømpriser her i landet betyr «økt verdiskaping». Men det norske samfunnet blir ikke særlig rikere totalt sett av at kraftbransjen får hente mer penger fra forbrukerne her i landet, enten det er fra minstepensjonister, industribedrifter eller sykehus som trenger nytt utstyr!

LES OGSÅ: Les om fornybarinklubatoren Watts up

Men selvsagt gir økte strømpriser grunnlag for økte direktørlønninger. De er slett ikke verst som de er. Iflg årsrapporten til Trønderenergi hadde Gjersvold i 2016 godt og vel 2,5 millioner i lønn og frynsegoder, samt 1,8 millioner i avsetninger for pensjon, slik at han kan gå av på 62 med 75 prosent lønn.

Det gir en nokså flau smak i munnen å høre Gjersvold og andre fortelle om hvor store verdier som tilføres «samfunnet» av overskuddet i kraftselskapet. Adresseavisen har avslørt at de 24 eierkommunene i Trønderkraft, de fikk i 2015 dele så å si akkurat det samme beløpet som ledergruppen i Trønderenergi delte i lønn og frynsegoder.

LES OGSÅ: Strøm med tilbehørGjersvold er også flink til å fortelle at overskuddet fra kraftselskapene, det går til alle mulige gode tiltak, som barnehager, sykehjemsplasser osv. Dette fordi mesteparten av kraftbransjen eies av det offentlige.

Men hvis norske strømkunder skal betale mer til slike formål, kan myndighetene hente inn de pengene langt enklere, nemlig gjennom økt el-avgift. Det vil slå akkurat like mye ut på strømregningen for de som skal betale. Forskjellen er at da går pengene i sin helhet til de gode formålene, uten først å bli krympet ved å passere gjennom kraftdirektørenes lønns-og bonussystemer.

LES OGSÅ: Livet i den elektriske rushtiden

På forsiden nå