Valg 2017

Sperregrensebingo

Liten tue kan som kjent velte stort lass. Fem små partier kan avgjøre valget.

Saken oppdateres.

Det er ikke lenge siden vi kladdet på nekrologer over småpartiene. Da så det ut som Norge kunne ende opp med kun fire store partier på Stortinget. Nå er bildet snudd på hodet. Ifølge gjennomsnittsmålinger fra Poll of polls er det fem partier som slåss om å komme over sperregrensa, og samtlige kan avgjøre valget. Her er en vurdering av deres muligheter og ikke minst velgermessige utfordringer en uke før vi nærmer oss en fasit.

Sosialistisk Venstreparti

SV har hatt en oppadgående trend og har sett en pen stigning på målingene. SV har også vært mye tydeligere i denne valgkampen, har brukt lite tid på spill og har frontet kampen mot ulikhet på en troverdig måte. Partiet har fått større rom når Ap flørter med sentrum. Enkeltmålinger gir SV sterk oppslutning, ikke minst i Sør-Trøndelag. Dersom vi skal tro gjennomsnittsmålinga for august så virker SV trygge for sperregrensa, men det er for tidlig å puste lettet ut i SV-leiren. SVs problem er at de har upålitelige velgere. Det har vært vanlig for SV å få negative overraskelser på valgnatta. I 2009 hadde eksempelvis SV 8 prosent i gjennomsnitt på målingene i august, men endte opp på 6,2 prosent på valgnatta. I 2005 lå de på 13,3 prosent, men endte på 8,8. Dette i motsetning til Sp og Ap, som nesten alltid gjør det bedre ved valg enn på målingene.

Største usikkerhetsmoment: Gjør det ofte dårligere ved valg enn på måling

FLERE KOMMENTARER OM SV:

Nye SV-krav kan bli snubletråder

SV spiller poker om makta

Kristelig Folkeparti

KrF står i fare for å gjøre sitt dårligste valg siden 1936. Ingen har for alvor trodd at KrF vil slite med sperregrensa, men trenden for Hareides parti er kritisk. På flere målinger hos TV2 lå KrF under sperregrensa i august, og bakgrunnstallene vitner om et parti i trøbbel. Det er en mager trøst at KrF har trofaste velgere for de blir både færre og eldre. Partiet sliter med å lokke til seg nye velgere. Det er lenge siden KrF har hatt en tydelig sak, slik kontantstøtten og verdikommisjonen var i jubelåret 1997 da partiet fikk 13,7 prosent oppslutning og statsministeren. Nå opplever de skvisen ved å være støtteparti til regjeringa. KrF har brukt mye krefter på selvpisking og sliter veldig med å snakke om annet enn hvor vanskelig det er å samarbeide med Frp.

Største usikkerhetsmoment: Lite tilfang av nye velgere

FLERE KOMMENTARER OM KRF:

Hareide er politikkens største flørt

KrF trenger verdier som vinner

Venstre

Ingen parti har et mer traumatisk forhold til sperregrensa enn Venstre. Ved annethvert valg har partiet havnet over og under. Dersom det skulle være en naturlov, så havner Venstre under denne gang noe også meningsmålingene tyder på. Venstres problem er at velgerne deres er svært lite trofaste. Venstre har åpenbart endret strategi på tampen av valgkampen. I likhet med KrF har Venstre brukt mye krefter på å snakke om hvor vanskelig det er å samarbeide med Høyre og Frp. Nå har de gått fra å kjefte på regjeringa til å gjøre seg til garantisten for at Erna Solberg fortsetter som statsminister. De prøver å breie ut partiet med å snakke mer om gründere og skole, og mindre om klima. Venstre har gode muligheter til å få taktiske stemmer fra høyresiden. Samtidig lider de sterkt under Sylvi Listhaug og mantraet om at «en stemme til Venstre er en stemme til Frp».

Største usikkerhetsmoment: Veldig lav lojalitet blant velgerne

FLERE KOMMENTARER OM VENSTRE:

Pusekatten som tror den er en løve

Hatet mot Trine burde opprøre oss alle


Miljøpartiet De Grønne

Etter det svært gode kommunevalget i 2015 har Miljøpartiet ligget lavt på målingene, godt nede på totallet. Mange har ment at partiet ikke har tålt å få så mye makt. Men i løpet av sommeren skjedde en grønn vekst som er vanskelig å forklare. Nå viser gjennomsnittsmålinger at partiet kan havne over sperregrensa og sjudoble stortingsgruppa si fra én til syv representanter. Det hadde ingen trodd ved inngangen til dette året. Det kan se ut som Miljøpartiet mobiliserer annerledes enn de etablerte partiene. De er dyktige på sosiale medier og har en mer aktivistisk tilnærming. Derfor går de kanskje under radaren utenom valgperioden. Samtidig er de et parti som ingen er likegyldig til. Miljøpartiet er både elsket og hatet, og engasjement er gull i valgkampen. I likhet med SV kan Miljøpartiet ha litt flyktige velgere som ikke nødvendigvis går og stemmer på valgdagen. Dersom de kommer over sperregrensa, blir de en valgkomet for tredje valg på rad.

Største usikkerhetsmoment: Ustabile velgere

FLERE KOMMENTARER OM MILJØPARTIET DE GRØNNE

Annerledespartiet som ikke bør bli helt voksent

Året da alle elsket bygda

Rødt

Partiet Rødt har vært en av valgkampens store overraskelser. I likhet med Miljøpartiet mobiliserer de annerledes enn de tradisjonelle partiene. Mange synes Ap og Høyre blir for like, og Rødt vinner røde velgere på å angripe Ap fra venstre. Partiet er mye tydeligere på privatisering, kritikken av såkalte velferdsprofitører og fagbevegelsen. Samtidig er det stor konkurranse om velgerne på venstresida, og Ap, SV, MDG og Rødt beiter på hverandre. Det vil overraske stort om partiet havner over sperregrensa, men det virker meget sannsynlig at Rødt kommer inn på Stortinget. Rødt har hatt historisk gode målinger i Oslo og kan få inn partileder Bjørnar Moxnes. Partiet har ikke vært representert på Stortinget siden Erling Folkvord gikk ut i 1997. Havner Rødt på vippen er det neppe en drømmesituasjon for Arbeiderpartiet.

Største usikkerhetsmoment: Stor konkurranse om velgerne på venstresiden

FLERE KOMMENTARER OM RØDT:

Drømmen er å presse Jonas

På forsiden nå