Kommentar

Tung motbakke for Ap når selv Trøndelag svikter

For et nederlag det må være om den borgerlige regjeringa blir gjenvalgt på grunn av Aps kollaps, og ikke på grunn av regjeringas suksess.

Trond Giske og Jonas Gahr Støre 

Saken oppdateres.

Arbeiderpartiet ser nå 20-tallet og får 29,6 prosent i Sør-Trøndelag på Adresseavisen og NRKs ferske meningsmåling. Det er tall vi må tilbake til katastrofevalget i 2001 for å se. Bakgrunnstallene sladrer nok en gang om det som er Aps store problem i denne valgkampen: De lekker i alle retninger. De har i lang tid mistet velgere til Senterpartiet. Sp har fortsatt gode tall selv om pila peker litt nedover og kan sannsynligvis surfe inn mot et svært godt valg.

LES OGSÅ: Ap i fritt fall i trønderbastionen

LES OGSÅ: Espen Teigen (Frp) puster Arild Grande (Ap) i nakken

Etter sommerferien har Ap-velgerne rømt til SV og Rødt, uten at lekkasjen til Høyre og Sp er stoppet opp av den grunn. Det er veldig tydelig at venstresidevelgerne foretrekker et rødere alternativ enn det Ap framstår som. Samtidig har ikke Ap spesielt mange velgere på gjerdet. Dersom vi skal sette denne målinga inn i en nasjonal kontekst, så peker det mot et borgerlig flertall. Få hadde trodd dette for et par måneder siden.

Gjennomsnitt av alle meningsmålinger finnes hos Poll of polls

Teoriene om hvorfor Ap sliter, er mange. Alt fra sentrumsflørten, at de har lagt seg for tett opp til reverseringsentusiastene i Sp og Støre-effekten. Sannsynligvis er Aps hovedproblem at velgerne ikke tror på deres fortelling om et Norge i krise. Om ikke alt lykkes for denne regjeringa, så har de i det minste konjunkturene på sin side. Det kan se ut som Aps strateger nå vil gjøre det de kan for å klistre Frps urokråke Sylvi Listhaug på Høyre og statsminister Erna Solberg. Målet er åpenbart å svekke Solbergs autoritet som statsleder. Motstanden mot Listhaug virker å være det som begeistrer Aps velgere mest akkurat nå, og Ap må mobilisere sine egne. Spørsmålet er hvor mye de borgerlige kan tape på dette.

All oppmerksomheten rundt Listhaug er sannsynligvis bensin på bålet til Frp, som kan vise til en stigning på flere nasjonale målinger. Høyre gjør det greit nok, men det er slett ikke noe jubelmålinger for regjeringspartiene. Deres trøst er at Ap gjør det mye verre. For et paradoks det må være for Ap om regjeringa blir gjenvalgt på grunn av Aps kollaps, og ikke på grunn av regjeringas suksess. For begge parter. Det strider mot alt vi har trodd om regjeringsslitasje. Det største spenningsmomentet lokalt virker å være om Ap eller Frp klarer å ta det siste mandatet i Sør-Trøndelag. I et så tett valg kan det være avgjørende for om det blir borgerlig eller rødgrønn seier.

Venstre og KrF har sannsynligvis mest å tape på det voldsomme Listhaug-fokuset. Og verken KrF eller Venstre har strengt tatt så mye mer igjen å tape. Venstre kjemper en hard kamp mot sperregrensa selv om flere målinger har gitt partiet nytt håp. Selv om det finnes eksempler på målinger med borgerlig flertall med Venstre under og rødgrønne flertall med Venstre over, så er likevel det mest sannsynlige at Venstre må over sperregrensa for at de borgerlige skal vinne. Venstre har (som vanlig) de minst lojale velgerne, og i Nord-Trøndelag er andelen venstrevelgere på gjerdet rekordhøy. KrF har lojale velgere, men til gjengjeld er det ganske dødt. Det er illevarslende lite nyrekruttering til partiet. Det virker svært lite sannsynlig at Jon Gunnes (V) eller Geirmund Lykke (KrF) må bruke dagene etter valget til å pakke kofferten. Deres håp er utjevningsmandat, og der kan alt skje. Venstres André Skjelstad har tross alt møtt på Stortinget for Nord-Trøndelag i til sammen to perioder.

Jon Gunnes (V) og Geirmund Lykke (KrF)  Foto: Sebastian S. Bjerkvik, Adresseavisen

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Sperregrensebingo - fem små partier kan avgjøre valget

Rødt er den store vinneren på denne målinga, og har en framgang som er tydelig og signifikant. Tilsvarende ser vi ikke i Nord-Trøndelag, og det virker som et storbyfenomen. Resultat fra skoledebatter i Trondheim kan tyde på at Rødt er i skuddet. Rødt gjør det også svært sterkt i Oslo og kan få direktemandat derfra. Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn en klar misnøye med et Ap som blir oppfattet som utydelig og sentrumsorientert. Rødts Ragna Vorkinnslien er den som trenger færrest nye stemmer for å komme på Stortinget. Da må de opp på 6,5 prosent, men det er likevel få som hadde spådd at det skulle svinge så mye rundt Rødt i dette valget. Det må være et tankekors for Aps strateger.

Ragna Vorkinnslien (Rødt)  Foto: Frank Cadamarteri

God grunn til å smile har også SV. Det virker mer og mer sannsynlig at Lars Haltbrekken kan bytte ut strikkegenseren med dress og belage seg på fire år Stortinget. SV virker å være friskmeldt for sperregrensa og ligger an til å gjøre et godt valg. Mange trodde SV ville få et gapende hull etter sin store stjerne Snorre Valen, men Haltbrekken har fylt tomrommet på en god måte. Det er sannsynligvis et stort pluss at han har så høy troverdighet på miljø, særlig når Miljøpartiet De Grønne har nye og ukjente kandidater. Men, og det er et stort men. SV vet at de ofte gjør det dårligere ved valg enn på målinger. Og SV har en tendens til å bli slukt av Ap dersom de skulle gjøre en formidabel sluttspurt.

Lars Haltbrekken (SV) 

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Borgerlig kaos sa du? Ta en titt på det rødgrønne virvaret

Ap har en særegen evne til å mobilisere inn mot valget, ikke minst gjennom dørbank og personlig velgerkontakt. Trøndelag har også partiets beste strateg Trond Giske på laget. Det store spørsmålet er hvor Ap i så fall tar velgere fra. For øyeblikket foregår det en betydelig kannibalisme på venstresida. Ap lekker mye til SV og SV lekker mye til Rødt. Senterpartiet har tatt mange velgere fra Ap og i tillegg beiter Miljøpartiet på de samme velgerne. Spørsmålet er hvilke velgere Ap klarer å vinne tilbake. Dersom de kun vinner tilbake tapte rødgrønne velgere, er de like langt. Mange stemmer til Rødt under sperregrensa, vil eksempelvis være mange tapte stemmer til de rødgrønne.

Årets valg er spådd å bli en thriller. Denne målinga legger ingen demper på spenningen.

På forsiden nå