Adresseavisen mener

En tid for nøktern optimisme

Den norske økonomien har hentet seg inn etter oljeprisfallet i 2014, men veksten er langt unna nivåene fra 2003 og 2010. Da er det betryggende at norske forbrukere er forsiktige optimister.

Nedturen i norsk økonomi er over, men veksten er svak. Torsdag presenterte forsker Thomas von Brasch Statistisk sentralbyrås prognoser for konjunkturutviklingen i norsk økonomi.  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Nedgangstidene i Norge er over for denne gang, men noen fest blir det ikke. Torsdag formiddag la Statistisk Sentralbyrå (SSB) fram sine prognoser for utviklingen i norsk økonomi. Hovedkonklusjonen er at Norge fremdeles er i en lavkonjunktur, men at veksten er på vei opp. Ifølge SSBs beregninger får vi en arbeidsledighet på 3,9 prosent i 2020. Selv om veksten er svakere enn i 2003 og 2010, gir tallene grunn til forsiktig optimisme.

Det er liten tvil om at den norske økonomien har kommet over oljeprisfallet i 2014. Det skyldes økt offentlig pengebruk, mer boligbygging og en lav kronekurs. Regjeringen har grunn til å hevde at den håndteringen av nedgangsperioden har vært vellykket. Innstrammingen av handlingsregelen til tre prosent vil begrense muligheten til å smøre økonomien med offentlig pengebruk i framtiden.

LES LEDEREN: Konflikten som kan avgjøre årets stortingsvalg

En storstilt opptur i oljenæringen er neppe å forvente, om vi skal tro SSB. Oljeprisen kommer neppe opp på nivåene fra midten av 2000-tallet igjen. Til gjengjeld er det gledelig at investeringene i fastlandsnæringen er på vei opp.

Samtidig understreker SSB at veksten er sårbar. Den største risikoen ligger utenfor landegrensene. I Italia har tidligere statsminister Silvio Berlusconi lovet å avholde en folkeavstemning om landets medlemskap i EU, hvis han kommmer til makten. Det er heller ikke utenkelig at USA kastes ut i en politisk krise knyttet til statsgjelden. Selv om det antakelig ikke oppstår store kriser, bør vi være forberedt på at pilene raskt kan vende nedover igjen.

LES KOMMENTAREN: Trøndere er mer innovative enn oslofolk

Stemningen i befolkningen er i tråd med utviklingen i økonomien. Tall fra Finans Norge viser at norske husholdninger er mer optimistiske enn tidligere. Samtidig vil mange spare og nedbetale gjeld, framfor å øke forbruket.

Til tross for at nedturen er over, er norsk økonomi i en utsatt posisjon. Da er det betryggende at norske forbrukere velger å være nøkterne optimister. Champagnen kan bli stående i skapet, men et lite glass cava kan vi unne oss.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå