Valg 2017

Samtale med en førstegangsvelger

Å finne et parti å stemme på er egentlig litt som å finne en kjæreste.

Dette valget er litt som en Forrest Gumps konfekteske. Du vet ikke helt hva du får.  

Saken oppdateres.

- Hvorfor har du pynta deg?

- Det er Stortingsvalg i dag, vet du. Julaften, bursdag, 17.mai, valentinsdag og halloween på en gang. Årets fineste dag!

- Må jeg også stemme?

- Må og må. Men ja! Jeg synes det.

- Hvorfor det egentlig?

- Fordi det er din rettighet som borger i Norge å bestemme hvem som skal bestemme. Jeg skal ikke si at det er din plikt, men hvis du ikke stemmer kan du heller ikke klage hvis du ikke er fornøyd. Det er litt som når jeg spør hva du vil ha til middag, men du ikke gidder å svare. Da kan ikke du bli sur for at det ble fiskekaker, og ikke taco.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Velgerne kan bli valgets største tapere

- Men politikk er så kjedelig.

- Politikk kan være litt kjedelig, men kjedelig er i det minste bedre enn veldig spennende. Se på Trump for eksempel. Han er i alle fall ikke kjedelig. Liker du det kanskje?

- Neeeei… Men politikerne bare prater og prater.

- Politikere prater mye, men det er mye bedre enn alt mulig annet de kan finne på. Jeg har sett politikere som sykler på trehjulssykler, som kaster kofferter, som synger på tv, som dirigerer orkester og som spytter morellsteiner. Politikerne er faktisk å foretrekke når de bare prater.

- Litt kult med syngende politikere da?

- Du aner ikke hva du snakker om…

- Men gøy med politikere som er morsomme på Snapchat da!

- Snap hva for noe??

- Men er det noen vits å stemme? Ingen som vinner likevel.

- Ingen parti får rent flertall i Norge. Det håper jeg i alle fall. Grøss og gru. Egentlig er det en styrke ved demokratiet vårt, selv om det ikke alltid virker sånn. Tenk om det var sånn at en person bestemte alt? En fristende tanke dersom det var du som hadde all makt, men snu det på hodet. Enn om det var jeg som bestemte alt. Da ville det vært noen andre som ryddet og støvsugde her i huset, for å si det sånn.

- Jeg liker det partiet litt, men de samarbeider med noen jeg ikke liker.

- Venn deg til det først som sist. Det er mange irriterende folk her i verden. Plagsomme naboer, masete kolleger, andre foreldre som rekker opp handa i ett sett på foreldremøter, belærende svigermødre, frekke folk som sniker i køen, dårlige venner som snakker bak ryggen din og slitsomme telefonselgere. Du trenger ikke like alle like godt, men du må forholde deg til dem likevel.

- Men er ikke noen politikere ganske slemme?

- Ingen politikere er slemme. Jeg velger å tro at alle vil det beste selv om løsningene deres er forskjellig. Når jeg maser om at du må gjøre lekser eller ta på lue når det er kaldt ute synes du jeg er irriterende og dum, men jeg gjør det fordi jeg tror det er best for deg.

- Ja, men jeg leste et sted på nettet at jeg ikke må stemme på det partiet.

- Et godt råd: Du må aldri, aldri, aldri tro helt på det politikere sier om andre partiers politikk. Les heller partiprogrammet og se på hva de faktisk har gjort. Det blir litt som når jeg skal fortelle deg hvor dårlig musikken til Justin Bieber og Kygo er.

- Snork. Må jeg virkelig lese hele partiprogrammet?

- Nei da. Det har selv ikke jeg giddet.

- Puh. Men jeg ser egentlig ikke helt forskjellen på de der politikerne.

- Jeg skjønner hva du mener. Det blir ingen katastrofe med noen av dem. Men prøv å se litt nøyere etter. Jeg ser heller ikke forskjellen på de ulike antrekkene du prøvde før første skoledag. Av og til kan selv små detaljer være viktige.

- Men det betyr jo ikke noe hvem jeg stemmer på.

- Din stemme kan faktisk avgjøre hvem som blir statsminister i Norge. Det er lenge siden det var så jevnt som det er i år. Du husker vel den gangen du kom for seint til flyet og mistet en ferie du hadde gledet deg til fordi du kom et minutt for seint. Et minutt er ikke mye, men noen ganger gjør det stor forskjell. I år vil hver eneste stemme telle.

- Men jeg vet ikke helt hva slags regjering jeg får hvis jeg stemmer.

Godt poeng. I år er det litt som konfekteska til Forrest Gump. Du vet ikke helt hva du får.

Men hvem skal jeg egentlig stemme på da?

Stem på det partiet du er mest enig med. Det er egentlig litt som å finne en kjæreste. Mange kan være fristende, men nesten ingen er helt perfekt. Er du heldig så finner du noen du ikke kan leve uten, men for mange holder det med noen du kan leve med. Og om det er en trøst. Ikke alle forhold varer livet ut.

- Serr?

- Serr. Nå går vi og stemmer.

Godt valg!

LES FLERE KOMMENTARER FRA TONE SOFIE AGLEN HER

På forsiden nå