Angela Merkel beholder makten i Tyskland. Det er bra for stabiliteten i et Europa som ellers er i ferd med å bli mer urolig.

Samtidig gjør valgresultatet oss bekymret. Når høyrepopulismen får fotfeste i et land som burde vært vaksinert mot slikt tankegods, er det fare for at den europeiske høyrepopulismen blir styrket.

Angels Merkels kristeligdemokrater og deres søsterparti fikk 33 prosent av stemmene under søndagens valg. De gikk tilbake over åtte prosentpoeng sammenliknet med riksdagsvalget i 2013. Sosialdemokratene gikk også tilbake, fra drøyt 25 til vel 20 prosent.

LES OGSÅ: De tyske regjeringspartiene ble hardt straffet av velgerne

Likevel blir stabiliteten i Tyskland på et vis beholdt, ved at Merkel sannsynligvis får med seg De grønne og Fridemokratene i en koalisjonsregjering. Sammen vil de få et flertall med drøyt femti prosent av stemmene i ryggen. Verden kan dermed regne med at Merkel viderefører den stødige kursen som har preget tysk politikk i mange år.

Politisk stabilitet i et av verdens mektigste land er en god nyhet i en urolig tid. USA har en svært uberegnelig president. Russlands Vladimir Putin fører en nasjonalistisk og udemokratisk politikk. Britene har nok med å finne ut av sitt fremtidige forhold til EU. Angela Merkel blir et ankerfeste i en vanskelig periode i internasjonal politikk. Ikke minst med tanke på EUs fremtid er det viktig at hun fortsetter.

LES OGSÅ: AfD-lederen sier de skal være konstruktive i opposisjon

Søndag ble likevel ingen gledens dag for de som ønsker seg en moderat utvikling i Europa. Partiet AfD, Alternativ for Tyskland, fikk nesten 13 prosent av stemmene og ble tredje størst. De står for en innbitt innvandringsmotstand og en nasjonalisme som var uhørt i Tyskland for bare noen få år siden.

Mens partier på ytterste høyre fløy i andre europeiske land har fått større og større oppslutning helt siden 1990-tallet, hadde ikke tyskerne et slikt parti før AfD ble etablert for bare fire år siden. Partiet står for holdninger som på grunn av Tysklands historie er blitt ansett som uakseptable.

Nå kommer de inn i Forbundsdagen med rundt 90 av cirka 700 representanter. Ingen andre partier vil ha med dem å gjøre, men de kan skape mye uro. Vi håper Angela Merkel ikke lar seg presse til å justere sin moderate politikk.

LES OGSÅ: De grønne og de liberale vil samarbeide med Merkel