Svart i Bergen

Hvis du har mørk hud i Bergen, må du ha ID-kortet klart hvis du beveger deg ut på fortauet. Jeg regner med at det ikke er nødvendig i Trondheim?

Rasisme? Svenske Victoria Kawesa mener hun ble utsatt for rasisme fra politiets utlendingsenhet i Bergen.Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen, Bergens Tidende

Saken oppdateres.

Bergens Tidende fortalte denne uka om bruduljer utenfor en av universitetets avdelinger i byen. En svensk kjønnsforsker som deltok på et seminar ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, tok i en pause med seg kaffekoppen ut på fortauet. Det skulle hun ikke ha gjort. Hun har afrikansk bakgrunn.

En sivil politibil kom kjørende i høy fart og stoppet rett foran henne. En sivil politibetjent hoppet ut og forlangte at forskeren identifiserte seg. Forskeren forklarte at hun deltok på et seminar og at passet lå på hotellrommet. Politiet godtok ikke det svaret, og stemningen ble hissig.

Det kan jo hende slike episoder skjer rett som det er i Bergen, uten at vi får høre om det. Men den svenske kjønnsforskeren, som heter Victoria Kawesa og er tidligere partileder i Feministisk Initiativ, holdt ikke kjeft. Hun mente hun ble spurt om legitimasjon på grunn av hudfargen og ville ikke finne seg i det.

Politiet har ifølge utlendingsloven anledning til å kreve legitimasjon av utenlandske statsborgere når tid, sted og situasjon gir grunn til det. Debatten i Bergen viser at mange mener en kaffepause ved inngangen til en forskningsinstitusjon, ikke er god nok grunn.

Episoden må skyldes en bergensk tabbe. I Trondheim krever sikkert ikke politiet at uskyldige folk må legitimere seg bare fordi de har mørk hud.

LES OGSÅ: Politimann mistet jobben etter å ha likt rasistiske innlegg på Facebook

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå