Adresseavisen mener

Henrettelser vi ikke må glemme

Trøndelag Teaters sjef ble arrestert og henrettet for 75 år siden.

Teatersjef Kristian Seltun foran maleriet av Henry Gleditsch, Trøndelag Teaters første sjef, fra 1937 og frem til han ble myrdet sammen med ni andre nordmenn 7.oktober 1942. Vi har ikke lov til å glemme dem, skriver Adresseavisen på lederplass. 

Saken oppdateres.

I dag er det 75 år siden det var unntakstilstand i Trøndelag, fra 6. til 12. oktober, med terror og overgrep. I grålysningen 7. oktober 1942 ble ti nordmenn skutt og drept, som såkalte «sonofre». Rikskommissær Josef Terboven hadde bedt om at det ble valgt ut framstående borgere, for å gi et skremmende signal om at motstand mot den tyske okkupasjonen ikke var akseptabelt.

Blant de ti borgerne som ble plukket ut under et møte i Stiftsgården 6. oktober og henrettet i Falstadskogen dagen etter, uten lov og dom, var Trøndelag Teaters teatersjef Henry Gleditsch. Ifølge teaterhistoriker Toralf Berg var Trøndelag Teater det mest antinazistiske av norske teater under krigen.

Teatersjefen utfordret og provoserte okkupasjonsmakten og dens medløpere, blant annet gjennom revyer med antinazistiske viser. Da teatersjefen ble arrestert, skulle han spille Doktor Relling i premiere på Ibsens «Vildanden». Det gir derfor en ekstra gjenklang når Trøndelag Teater igjen spiller «Vildanden» og hedrer den markante teatersjefens minne.

Teatersjef Henry Gleditsch(1902-42) 

 

Trøndelag Teater har et maleri og en byste av Henry Gleditsch. Teatersjef Kristian Seltun har flere ganger tatt til orde for at Trondheim bør hedre Gleditsch med et minnesmerke. Det er en god idé. Det er viktig at vi ikke glemmer ham og de andre ofrene for terroren i Trøndelag i oktober 1942. Særlig i en tid hvor det jevnlig snakkes om at terroren også kan komme til Norge. Den har vært her flere ganger.

Derfor er det nødvendig å minnes de groteske henrettelsene for 75 år siden, utført for å skremme befolkningen fra motstand. Foruten teatersjef Gleditsch ble Finn Berg (Selbu), Gunnar Sandberg Birch (Trondheim), Peder Eggen (Selbu), Hans Konrad Ekornes (Ålesund), Hirsch Zvi Komissar (Trondheim), Harald Langhelle (Trondheim), Per Tangen Lykke (Trondheim), Otto Skirstad (Trondheim) og Gunnar Bull Aakrann (Røros) myrdet på denne dag for 75 år siden. Vi skylder dem å ikke glemme hva som skjedde.

På forsiden nå