Kvinner over hele verden har de siste par ukene benyttet sosiale medier til å fortelle om overgrep, trakassering og maktmisbruk under emneknaggen #metoo.

Det var skuespilleren Alyssa Milano som først lanserte #metoo. Det skjedde etter at en rekke kvinnelige kjendiser i filmbransjen anklager filmmogulen Harvey Weinstein for overgrep. Siden har snøballen rullet. I helgen fortalte ytterligere 38 kvinner til storavisen Los Angeles Times om grov seksuell trakassering fra en annen Hollywood-regissør.

Kampanjen er definitivt en suksess. Den viser omfanget av et alvorlig problem som rammer svært mange kvinner i løpet av livet, men som få snakker åpent om. At profilerte og mektige kvinner i flere land nå slår neven i bordet og sier at «nok er nok», bidrar forhåpentligvis til at dette tas mer på alvor.

I Frankrike har kvinner startet en egen versjon av kampanjen, #balancetonporc – «avslør grisen din». Profilerte kvinnelige journalister og politikere har gått lei av å lide i stillhet, og tar til orde for å henge ut personer som har forgrepet seg på kvinner.

I Sverige demonstrerte kvinner flere steder søndag. Kampanjen har også bidratt til anklager mot ansatte i ulike svenske mediehus. En navngitt programleder i TV4 er suspendert, og i SVT er en sjef under utredning etter påstander om seksuell trakassering av kolleger. I Aftonbladet anklager to kvinnelige ansatte kolleger for voldtekt.

Fenomenet #metoo har ikke bare stukket hull på byller, men også ført til en større bevisstgjøring om at slik adferd er uakseptabel. Samtidig er det risikabelt å bruke sosiale medier til å henge ut personer ved navn. Alvorlige saker hører hjemme i rettsapparatet, og ikke i en gapestokk på internett. Mindre alvorlige hendelser, gjerne som et resultat av klønete sjekking, bør partene kunne løse seg i mellom.

For å hindre at enkelte føler at uthenging er siste utvei, må tilliten til rettsapparatet og arbeidsgiver styrkes. Det er lettere å melde ifra om seksuell trakassering hvis du er trygg på at du ikke får døren slengt i ansiktet, og blir stemplet som en bråkmaker.