Sammen er vi mindre alene

Sosiale kontorfellesskap for unge, fleksible løsarbeidere har inntatt Midtbyen. For de mindre fleksible, gjør et kaffeslabberas hver morgen nytten.

Jabb før jobb: Frokostgjengen møtes på kafé flere morgener i uka. Kaffeklubb-gründerne Ronny Næss (nummer tre fra venstre) og Rune Øverlie (til høyre) begynte sine tosomme kaffe-før-jobben-møter allerede i 1998. Siden har det ballet på seg, og nå er det opptil ti personer som møtes til kaffeslabberas. Fra venstre, Linn Hansen (Carma), Hans Christian Møller (Høyer) og Hilde Wedø (Carma). 

Saken oppdateres.

Da det ble klart at Adresseavisen skulle flytte fra Heimdal til et lekkert nybygg i sentrum, var det mange av oss journalister som gledet oss til å bli en del av det urbane fellesskapet.

Vi skulle spise falaffelrull på vegetarrestaurant i lunsjen. Vi skulle skrive artiklene våre på kaffebar, benytte utestedet som en stimulerende arbeidsplass. Svøpt i kafeens larm, mens vi tastet i vei, side-om-side med unge, dynamiske frilansere med skjegg og Mac. En ny livsstil ventet på oss.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Politikerne kan ikke vedta at det blir godt vær, medvind og nedoverbakke til enhver tid.

En parallell til jobbe-på-kafé trenden, er såkalte – unnskyld anglifiseringen – co-workingsteder, makerspace-er og kreative hub-er. Sagt på godt norsk er det arbeidsfellesskap og knutepunkt for gründere og løsarbeidere innen teknologi og kreative bransjer. Folk som er alene om sitt enmannsforetak, kan leie en kontorplass her. Vips så er du ikke alene. I fellesskapet kan du knytte nye kontakter, kanskje fikse deg en samarbeidspartner og få nye venner i kafeen.

I en verden der stadig flere tjenester formidles via internett, øker antallet frilansere. En McKinsey-rapport fra i fjor høst anslår at mellom 20 og 30 prosent av arbeidsstyrken i Europa og USA allerede er frilansere, midlertidige eller på annet vis løst tilknyttet arbeidslivet. Men mennesker er sosiale dyr. Det er bedre å være alene sammen med andre, og «samlokalisering» er løsningen.

Slike fellesskap har for lengst inntatt Trondheim og resten av Trøndelag. Tindved i Verdal og Atelier Ilsvika i Trondheim har eksistert i en årrekke. De siste årene har teknologer funnet sammen. I Munkegaten klekker utviklere ut nye dataspill hos Work-Work mens de drikker en milkshake i kafeen. Et steinkast unna, i Olav Trygvassons gate, leier en hel bråte med teknolog-gründere kontorer. Det er en rugefabrikk hvor de drikker håndbrygg fra Aeropress eller V60, kreerer smarte ting, deler og lærer av hverandre. Snart åpner et nytt kontorfellesskap i en av bryggene i Kjøpmannsgata hvor frilansere innen kreative bransjer kan logge seg på.

De fleste av oss er imidlertid fortsatt forutsigbare A4-mennesker når det kommer til arbeidslivet. På kafeen Saldo øverst i Søndre gate, i første etasje til Sparebank1 SMN, møtes Frokostgjengen hver morgen. Gjengmedlemmene er verken løsarbeidere, jobber i hub eller space. De jobber i butikk. På Carma, Høyer, Skoringen og Sengemakeriet. Her er en gårdeier, en urmaker og eiendomsmegler. Kaffeslabberaset foregår i kjernetiden mellom klokka 08–09.

Gründerne er eiendomsmegleren og urmakeren, de har drukket kaffe sammen i 19 år. Parhestene begynte på Choco Boco i 1998. Da barna var små, skyndet de seg å lempe podene i barnehagen for å rekke en time med kaffedrikking før jobb. Etter hvert fusjonerte de med andre kaffesup-grupperinger som satt ved nabobordene. I dag består Frokostgjengen av åtte, ti bypatrioter hvor alle jobber i Midtbyen.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Hvorfor sier vi nei til flinkere og klokere barn?

Den gylne morgentimen benyttes til å snakke om livet. Om byutvikling, business og verdensproblemer. Om bilfri Midtby og bankansatte som tillater seg ovale weekender. Dette er en gjeng som må forholde seg til åpningstider, som verken har hjemme- eller bortekontor. Men en times kaffedrikking hver morgen gjør nytten både når det kommer til nettverksbygging, ventilering og styrking av mentalhygienen. Behovet for en psykolog blir etter sigende mindre påtrengende.

For min egen del har det blitt forsvinnende lite jobbing på inspirerende kafé. Har ikke tid. I skrivende stund har jeg to halvtomme krus med automatkaffe på pulten. Ikke akkurat V60. Kollegene i hub-en min, har benket seg til i tekjøkkenet for å spise knekkebrødlunsj.

Det mest pulserende som skjer i løpet av dagen, er tilløp til makspuls når jeg spurter for å rekke bussen til barnehagen. Men der er jeg i hvert fall ikke alene.

LES OGSÅ: Skandaløst dårlig håndtering

Midtby-patrioter: Frokostgjengen består av folk som jobber i Midtbyen. Litt nettverksbygging, fjas og lett debatt sparker i gang dagen og bedrer mentalhygienen. Fra venstre, Sigurd Gullaksen (Sengemakeriet), Linn Hansen (Carma), Hans Christian Møller (Høyer), Ronny Næss (Urmaker Næss), Hilde Wedø (Carma), Rune Øverlie (Heimdal Eiendomsmegling), Njål Skanke (Skoringen) og Christian Kværnø (Skoringen). 

Midtby-patrioter: Frokostgjengen består av folk som jobber i Midtbyen. Litt nettverksbygging, fjas og lett debatt sparker i gang dagen og bedrer mentalhygienen. Fra venstre, Sigurd Gullaksen (Sengemakeriet), Linn Hansen (Carma), Hans Christian Møller (Høyer), Ronny Næss (Urmaker Næss), Hilde Wedø (Carma), Rune Øverlie (Heimdal Eiendomsmegling), Njål Skanke (Skoringen) og Christian Kværnø (Skoringen). 

Digs: Digs er en såkalt coworking space, arbeidsfellesskap, i Trondheim. Blant annet holder gratismagasinet The List til her. Redaktør Jaya Tomlinson (til venstre) er en av grunnleggerne av Digs. 

Digs: Digs er en såkalt coworking space, arbeidsfellesskap, i Trondheim. Blant annet holder gratismagasinet The List til her. Redaktør Jaya Tomlinson (til venstre) er en av grunnleggerne av Digs. 

Work-Work fra morgen til kveld: På Work-Work glir jobb over i fritid og sosialt samvær i baren. 
        
            (Foto: Peter Breivik)

Work-Work fra morgen til kveld: På Work-Work glir jobb over i fritid og sosialt samvær i baren.  Foto: Peter Breivik

På forsiden nå