Tomgang overalt

Stakars, er min første reaksjon når jeg ser biler gå på tomgang utenfor butikken. Jeg har en gammel, sliten bil og vet hvor irriterende det er når den ikke vil starte.

Kaldt: Kommende uke blir det kaldt. Når folk lar bilene gå på tomgang, kan det ike være noen annen forklaring enn startvansker, mener Adresseavisens kommentator. 

Saken oppdateres.

Enkelte ganger er batteriet flatt. Da må jeg rett og slett la motoren gå, inntil jeg kan parkere i en nedoverbakke, slik at jeg kan trille den i gang. Når folk ser stygt på meg, trekker jeg på skuldrene og sier force majeure.

Begrepet beskriver «særlige omstendigheter som ikke er under menneskelig kontroll» og kan være nyttig å ty til – for eksempel når vi ikke har noe annet valg enn å la bilen gå på tomgang.

LES OGSÅ: Satte bilen på tomgang. Så tok den fyr

Flatt batteri kan skje den beste. I neste uke blir det kaldt, og det kan bli mange flate batteri. Jeg ser at det til og med skjer med nye, fine biler. Også Mercedeser og BMW-er til en million kroner kan få startproblemer. Rett som det er ser jeg slike biler stå utenfor butikken og slippe ut eksos med betydelige mengder CO2. Inni bilene sitter ofte godt voksne menn og fikler med mobiltelefonene sine. Kanskje de venter på noen som er inne og handler.

Stakkars, tenker jeg. De har trøbbel med den fine bilen sin. Jeg vil jo helst tro godt om folk og går ut fra at det er snakk om force majeure. De hadde ikke latt bilen gå på tomgang hvis de ikke var helt nødt. De forurenser, forpester omgivelsene og lager støy. Slikt gjør man bare hvis man ikke har noe annet valg.

Derfor vil jeg si til alle som irriterer seg over tomgangskjøring at de må vise medfølelse. Det er synd på oss.

På forsiden nå