Fint skal det være

Den må du dra lenger på landet med, var min første tanke da noen på Facebook fortalte at forskningsinstituttet Bygdeforskning har skiftet navn til Ruralis.

Det som het Senter for bygdeforskning, heter nå Ruralis, Institutt for rural- og regionalforskning. 

Saken oppdateres.

Men det viste seg å stemme. «For å åpne nye dører i arbeidet med å løfte bygder, lokalsamfunn og distrikt skifter Bygdeforskning navn til RURALIS», står det øverst på deres egen hjemmeside, inkludert kommafeil og store bokstaver.

Instituttet som har holdt til i Trondheim siden 1982, har altså funnet dører som har vært stengt. Nå roper de «sesam, sesam» og går inn i en ny verden under nytt navn. Forskerne på instituttet tenkte sikkert på Olav H. Hauge: Det er den draumen me ber på/at noko vidunderleg skal skje,/ (…) At dører skal opna seg.

Begrunnelsen for navneskiftet er at mens Bygdeforskning tidligere drev med bygdesosiologi, ser de nå på «et vidt spekter som berører det rurale». Hvis instituttet mener de har vært utydelige før, er det nå blitt klinkende klart hva de driver med. Dører vil åpne seg.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Norske verdier er truet når engelsk overtar overalt

«Rural» er muligens et ord som står bygdefolket nærmere enn «bygd». Litt finere, liksom? Og når byfolk kan kalle seg urbanister, må bygdefolk kunne kalle seg ruralister.

I vår tid kan du dessuten ikke drive en virksomhet uten å skifte navn med jevne mellomrom. Da Mesta oppsto for snart 15 år siden, forsto vi riktignok ikke så mye. Noen av oss forvekslet ordet med trøndersk dialekt for «nesten». Andre fant ut at det betyr «dritings» på tyrkisk.

Men det er ikke så nøye hva det betyr, så lenge det er fint.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Sjefredaktøren ville sette en stopper for «i forhold til»

På forsiden nå